Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Audit Matice slovenskej


Straty na majetku, ktoré sú len ťažko vyčísliteľné, takto komentoval nový predseda Matice slovenskej Marián Tkáč výsledok vnútorného auditu inštitúcie.

Peniaze, ktoré ľudia v dobrej viere celé roky posielali na zbierku tzv. Národného pokladu, nešli v skutočnosti do rúk Matice slovenskej, ale na konto spoločnosti s podobným názvom - Nadácia Matice slovenskej. Vysvetľuje predseda MS Marián Tkáč: "Matica slovenská nikdy nedisponovala s Národným pokladom. Národný poklad, ktorý začal vznikať v r. 1993, od samého začiatku spravovala Nadácia Matice slovenskej. Nadácia vystupuje ako samostatný právny subjekt, ktorý dodnes neoprávnene používa meno Matica slovenská."

Približne 23 mil. Sk cez jedno z podielových družstiev nakoniec skončilo v skrachovanom nebankovom subjekte. Čo je teda v súčasnosti s týmito peniazmi, nik z Matice slovenskej nevie povedať. Treba sa spýtať minulého vedenia, hovorí Marián Tkáč. Správca MS Ján Eštók jedno symbolické miesto predsa len našiel: "Národný poklad, a nie je to do smiechu, ja hovorím, že je na Striebornom jazere, lebo bývalý pán predseda tvrdí, že nič sa nedeje."

Problematický je aj vstup MS do Eurodružstva so sumou takmer 25.000 eur. Príslušný 50-percentný podiel v spoločnosti však dodnes nie je zapísaný v Obchodnom registri. Ďalšou samostatnou inštitúciou, ktorá podľa Mariána Tkáča neoprávnene operuje s označením "Matica" je Matičný fond. Ten si požičal od firmy Neografia 25.000 eur. Túto dlžobu nakoniec splatila v r. 2008 Matica slovenská. "Máme aj také dokumenty, na ktorých jeden človek raz vystupuje ako predstaviteľ Matice slovenskej, hneď na to ako predstaviteľ Matičného fondu, pričom zadáva úlohy svojmu podriadenému - predsedovi správnej rady Neografie," dodal Marián Tkáč.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

sprac : 28.01.2011