Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Bohdan Warchal


Dnes si pripomíname nedožité 81 narodeniny husľového virtuóza, dirigenta, umeleckého šéfa a hudobného pedagóga Bohdana Warchala.

Narodil sa 27. januára 1930 v Orlovej pri Karvinej. Hudobné vzdelanie získal v Brne. Na tamojšom konzervatóriu študoval hru na husliach a v štúdiu hudby pokračoval na brnianskej Janáčkovej akadémii múzických umení. Takmer celý svoj umelecký život prežil na Slovensku. V Bratislave začínal ako člen Slovenskej filharmónie, kde sa vypracoval na post koncertného majstra.

Začiatkom 60. rokov 20. storočia založil a s malou prestávkou 40 rokov viedol Slovenský komorný orchester, teleso, ktorého vysoké umelecké kvality dlhé roky obdivovali poslucháči nielen na našich, ale aj svetových pódiách. Warchal spolupracoval s mladými talentmi a vo svojom orchestri otvoril mnohým z nich cestu do hudobného sveta.

Popri činnosti aktívne hrajúceho umeleckého vedúceho a dirigenta odovzdával Bohdan Warchal svoje bohaté skúsenosti najmladším generáciám adeptov interpretačného umenia. Učil na Konzervatóriu v Bratislave, JAMU v Brne a bol riadnym profesorom na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

Za najväčšie šťastie v živote pokladal svoju prácu, pretože vždy robil to, čo mal rád. Splnil sa mu detský sen. V čase vojny sa totiž ako 14-ročné dieťa nemohol ďalej vzdelávať a musel začať pracovať ako robotník v koksovni. Po večeroch však bral do rúk husličky, tvrdo cvičil a sníval sen, že raz bude stáť v rozžiarenej hudobnej sieni.

Za mimoriadne významné šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v oblasti umenia v zahraničí udelili Bohdanovi Warchalovi v septembri 2000 štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy. Zomrel v Bratislave 30. decembra 2000 vo veku nedožitých 71 rokov

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

las : 27.01.2011