Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovenka, čo riadi osudy hviezd filmu


Kastingová režisérka Lenka Jones Štefankovičová vyberala pre hollywoodske snímky hercov ako Gene Hackmann či Nicole Kidmanová.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vo svojich odboroch vypracovali na špičky. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy našich úspešných rodákov.

Vo Veľkej Británii sa vypracovala na špičkovú kastingovú režisérku. Často práve ona rozhoduje o tom, kto sa stane novou filmovou hviezdou. Podieľala sa na výbere hercov do takých úspešných filmov ako Mierotvorca, Za nepriateľskou líniou, Povstanie, Frankenstein či Posledná légia. "Každý filmový projekt bol pre mňa jedinečným a nezabudnuteľným zážitkom. Najväčšou výzvou však bolo pracovať na dvojdielnom filme Povstanie. Svetoznámy režisér Jon Avnet ma bral ako rovnocenného partnera a kasting so mnou konzultoval do detailov,“ hovorí Lenka Jones Štefankovičová.

Hollywoodske hviezdy
Práca jej umožnila spoznať mnohé hollywoodske esá, ktoré bežný človek nemá šancu vidieť naživo. "Pracovala som napríklad s Nicole Kidmanovou, Genom Hackmanom, Owenom Wilsonom, Colinom Firthom alebo Georgeom Clooneym,“ vysvetľuje so skromným úsmevom Štefankovičová, ktorá žije a pracuje v Londýne. Práve s posledným spomínaným, idolom miliónov žien na svete Georgeom Clooneym, sa spoznala osobne a po únavnej práci ho sprevádzala s členmi štábu po nočnej Bratislave. Jej dlhoročné skúsenosti z kastingovej brandže využívajú aj mnohé slovenské produkcie a reklamné agentúry, ktorým pomáha obsadzovať slovenské a zahraničné reklamy a filmy.

Od detstva na "pľaci“
S filmom bola pritom spätá už od detstva. Jej mama bola totiž prvou ženou, ktorá uspela ako režisérka v hranom filme a od detstva ju brávala na "pľac“. Jej otec pre ňu písal scenáre a pôsobil ako dramaturg. Napriek silnému hereckému vplyvu sa rozhodla študovať vtedy nový smer po revolúcii - politológiu. Popri škole však pomáhala mame v kastingovej agentúre Galaxy, ktorú založila po rozpade Slovenskej filmovej tvorby v roku 1991. Vtedy si obsadenie hercov robili režiséri sami alebo v spolupráci s pomocným režisérom. Vtedy to bol na Slovensku nový pojem. S prácou kastingovej režisérky sa oboznámila na prvom americkom projekte Traja mušketieri, nakrúcanom v Rakúsku a neskôr to bolo kultové Dračie srdce.

Fotografie očarili Tokio
V súčasnosti sa venuje aj fotografovaniu, ku ktorému ju priviedla náhoda. Počas nakrúcania Mierotvorcu jeden z koproducentov rozdával štábu technické zariadenia, ktoré nakúpil v Európe, ale po skončení nakrúcania ich nechcel brať späť do Spojených štátov. "Ušiel sa mi od neho kompaktný fotoaparát Pentax,“ spomína Štefankovičová. Ešte počas pôsobenia v agentúre Galaxy mali modelingovú divíziu, kde si fotoaparát vyskúšala. Na moje prekvapenie sa fotografie páčili modelingovej agentúre v Tokiu, kde pôsobili v tom čase naše dve modelky. S nimi som nafotila prvý súbor fotiek,“ pokračuje mladá Slovenka.

Pred troma rokmi jej fotografia natoľko učarovala, že sa profesijne zamerala na svadobné snímky. Nejde však o bežnú fotografiu "v parku alebo v ateliéri“, ale skôr o dokumentárne snímky. To znamená, že fotograf neštylizuje nevestu a ženícha, ale je na udalosti ako nenápadný pozorovateľ, ktorý zachytí, čo sa deje a nesnaží sa vytvárať vlastnú realitu. "Podarilo sa mi dosiahnuť úspešnú spoluprácu s viacerými hotelmi a rezidenciami v Británii, ktoré ma odporúčajú svojim klientom ako osvedčeného fotografa pre ich svadobný deň,“ vysvetľuje Slovenka.

S manželom a hercom Quentinom Jonesom sa zoznámila počas pôsobenia v Los Angeles. Po troch rokoch sa rozhodli vrátiť do britského mestečka Windsor, kde si dokonca založili vlastnú kastingovú a produkčnú agentúru a pred dva a pol rokmi sa im narodil syn Finley.

1

2

3

4

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Jozef Tvardzik : 25.01.2011

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-49568250-slovenka-co-riadi-osudy-hviezd-filmu