Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, ktorý odštartoval revolúciu vo vyšetrovaní zraku


Rodák z Badína Ján Lešták založil v Česku celú sieť prestížnych očných kliník. Záujem o jeho služby majú prominentní klienti z celého sveta.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Prišiel s prevratnou metódou vyšetrovania ľudského zraku. Vďaka jeho objavu je teraz oveľa jednoduchšie a spoľahlivejšie vyšetriť sietnicu oka. Okrem toho v susednom Česku založil a vedie 11 špičkových zariadení, ktoré sa tisíckam pacientov starajú o zrak. Medzi jeho klientmi nie sú len prominentní Česi, ale často aj cudzinci. "Máme ordinácie od Českých Budějovíc až po Mariánské Lázně. V Prahe okrem kliniky v Butoviciach ošetrujeme pacientov v ďalších štyroch zariadeniach,“ hovorí uznávaný oftalmológ Ján Lešták.

Vlastné patenty
Rodák zo stredoslovenského Badína chcel síce po ukončení gymnázia v Banskej Bystrici študovať techniku, no nakoniec skončil na vojenskej škole v Hradci Králové. Tam ho už osud zavial k medicíne - vyštudoval vojenskú lekársku akadémiu a už v začiatkoch ho zlákalo štúdium zraku. Keďže v tom čase sa mohol očiam venovať len vo vojenskej nemocnici, vybral si postgraduálne štúdium práve v nej. Lešták si veľmi dobre uvedomoval, že kľúčom k úspechu je určenie správnej diagnózy. V 80. rokoch tak prišiel s niekoľkými objavmi v oblasti nového skúmania príčin očných chorôb.

Významné úspechy prichádzali postupom času. V ústrednej vojenskej nemocnici si dokonca patentoval dve metódy vyšetrovania očí, s ktorými prerazil aj v zahraničí. Jeho meno je známe i v Spojených štátoch. "Vyhľadali si ma dvaja Američania s vážnymi očnými chorobami, pretože chceli, aby som ich operoval,“ dodáva Lešták.

Revolučný pokrok
Medicína ako vedecká oblasť určite nestagnuje a vedci spolu s lekármi prichádzajú s novinkami takmer na pravidelnej báze. Revolučný pokrok v lekárskej oblasti priznáva aj Lešták. "V medicíne sa zmenilo mnoho. Napreduje tak rýchlo, že smerovanie svojho odboru dokážem odhadnúť maximálne tak na jeden rok dopredu,“ priznáva.

Práve on bol jedným z tých šťastných, ktorých si pod "ochranné krídla“ zobrali tí správni ľudia. "Človek nič sám nedokáže a platí to aj v mojom prípade,“ dodáva. Aj v súčasnosti na jeho klinike pracuje špička českej oftalmológie, ako napríklad Šárka Pitrová, ktorá je šéfkou Českej oftalmologickej spoločnosti.

Okrem špičkového tému úspešnému Slovákovi záleží aj na kvalitných prístrojoch, bez ktorých vykonávať súčasnú medicínu nie je možné. Na svoju kliniku v pražských Butoviciach napríklad priviezol prístroj na vyšetrenie magnetickou rezonanciou, ktorý bol najlepší v Česku a postupne sa vďaka zlepšeniu vyšplhal až na absolútny vrchol v strednej a vo východnej Európe.

Reforma je nutnosť
Samozrejme, ako lekárovi mu nie je vzdialená ani téma reformy zdravotníctva, o ktorú sa v súčasnosti u našich západných susedov zvádzajú veľké boje. "Celý systém lôžkovej starostlivosti mal už dávno prejsť zmenami,“ dodáva úspešný oftalmológ. Problémom je podľa neho aj to, za aké peniaze štát nakupuje zdravotnícke prostriedky, techniku a služby. Často sa tie ceny výrazne odlišujú od tých v súkromnom sektore. Lešták je presvedčený o tom, že ak sa tieto základné veci dajú do poriadku, v zdravotníctve bude dosť peňazí aj na trojnásobné zvýšenie platov lekárov.

Prevratné metódy diagnózy zraku
Ján Lešták počas svojej práce prišiel s dvoma prevratnými metódami vyšetrenia zraku. Do roku 1985 sa napätie zo sietnice meralo z celej plochy sietnice. Toto meranie však neprinášalo presné výsledky. Lešták začal merať napätie z malých, presne definovaných oblastí sietnice, a tak presne dokázal určiť, ktoré bunky oka sú poškodené. Týmto výrazne skvalitnil diagnostiku. Druhým jeho patentom bola elektróda, ktorou sa merali odpovede poškodenia jednotlivých častí sietnice. Martina Lidinská

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Martina Lidinská : 18.01.2011

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-49496410-slovak-ktory-odstartoval-revoluciu-vo-vysetreni-zraku