Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Náš rodák dobyl so svojimi obrazmi svetové topgalérie


Christian Ludwig Attersee. Bratislavský umelec sa v Rakúsku vypracoval na popredného svetového predstaviteľa pop artu.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Patrí k najúspešnejším umelcom v Rakúsku. Jeho diela visia v galériách a súkromných zbierkach po celom svete. "Vystavoval som v najvýznamnejších múzeách, spomeniem napríklad Národnú galériu v Berlíne alebo Stedelijkovo múzeum v Amsterdame. Celkovo som mal viac ako 450 samostatných výstav v známych múzeách a galériách," hovorí bratislavský rodák Christian Ludwig Attersee.

Všestranný umelec
K umeniu to Ludwiga Atterseeho ťahalo od detstva - jeho otec bol významným bratislavským architektom, ktorý navrhol množstvo známych budov v našej metropole, napríklad prvý "mrakodrap“ Manderlák alebo budovu dnešného obchodného domu Dunaj na námestí SNP. Christian už ako dieťa rád kreslil, spieval, hral na rôzne hudobné nástroje, písal prózu i poéziu. Široká škála umenia mu zostala dodnes - sám sa považuje nielen za maliara, ale aj architekta divadelných scén, spisovateľa a básnika a ešte viac. "Pohybujem sa takmer vo všetkých druhoch úžitkového umenia, od poštovej známky po stavbu a výzdobu kostolov. Som tiež hudobný skladateľ a interpret, ale aj autor mozaík, filmov a univerzitný profesor,“ odpovedá Ludwig Attersee na otázku, čím sa cíti byť.

Zo všetkých druhov umenia sa však najviac preslávil svojimi výtvarnými dielami. "Svoje prvé obrázky som zhotovil už ako šesťročný v dolnorakúskom Aschachu na Dunaji,“ pripomína 70-ročný Ludwig Attersee, ktorý z Bratislavy odišiel so svojimi rodičmi ako štvorročný. Letné prázdniny najčastejšie trávil pri jazere Attersee, odkiaľ pochádza aj jeho umelecké meno. Práve toto jazero sa stalo obľúbeným miestom aj ďalších umelcov.

Svoju tvorbu vidí v okrajových sférach pop artu vo variante Attersee. Jeho diela sú charakteristické mimoriadnou pestrosťou použitých farieb. Po Andym Warholovi je tak ďalším významným predstaviteľom tohto výtvarného smeru s koreňmi siahajúcimi na Slovensko. "Andyho Warhola som prvýkrát stretol v roku 1969 v New Yorku a o dva roky neskôr vo Viedni. Ani neviem, či poznal moje dielo. Diskutovali sme len o drogách a katastrofálnych hoteloch," priznáva Attersee

Najväčší kríž na hore
O tom, že jeho tvorba je medzi zberateľmi umenia veľmi žiadaná, svedčí aj množstvo predaných diel. "Za svoj osobný úspech považujem predovšetkým počet priaznivcov môjho umenia, ktorý sa šplhá do tisícok. Prakticky všetky moje diela sa predajú,“ tvrdí Ludwig Attersee. Jeho obrazy tak možno nájsť v mnohých múzeách i zbierkach.

Ako žiadaný umelec a profesor akadémie úžitkového umenia vo Viedni je Ludwig Attersee vo väčšine času rozcestovaný po celom svete, občas však zavíta aj do svojho rodiska. "Kvôli mojej činnosti v Európe a Spojených štátoch však nie som veľmi často vo Viedni a tak aj, bohužiaľ, moje cesty do Bratislavy sú veľmi zriedkavé.“ Jeho dielo sa však z času na čas dostane aj na Slovensko - pred desiatimi rokmi ho vystavovala Slovenská národná galéria.

Hoci niektorí rovesníci Ludwiga Atterseeho si už po sedemdesiatke užívajú zaslúžený dôchodok, on na odpočinok ani len nepomyslí. Stále má na stole rozpracované množstvo projektov. "Popri svojich rozmanitých výstavných konceptoch pracujem práve na najväčšom kríži na vrchole hory v Európe. Bude stáť na vrchu Schmittenhöhe v alpskom lyžiarskom stredisku Zeller See. Takisto sa sústredím na vytvorenie majáku pre jazero Attersee,“ naznačuje svoje chystané plány umelec. Ten má ešte jeden nesplnený sen - výstavu v legendárnom Múzeu výtvarného umenia v New Yorku. Pavel Novotný

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Pavel Novotný : 28.12.2010

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-49019710-nas-rodak-dobyl-so-svojimi-obrazmi-svetove-topgalerie