Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Ján Kulich


Sochár, portrétista, tvorca viacerých komorných i monumentálnych prác a popredný medailér oslavuje 80-te narodeniny - narodil sa 31. decembra 1930 vo Zvolenskej Slatine.

Má za sebou desaťročia tvorivej práce a vo svojej tvorbe obsiahol početnú galériu postáv s použitím širokej škály sochárskeho materiálu - od dreva, terakoty, epoxidu, bronzu a kameňa cez zváraný plech až po dural, antikor a hydronálium. Celoživotnou trvalou témou sú pre Jána Kulicha tradície ľudovej kultúry a histórie, jej významné osobnosti, ale aj osobnosti spoločenského a kultúrneho života svetového významu. V živote zažil vzostupy i pády. Od roku 1952 dlhoročný člen KSČ, ktorý bol do roku 1989 so svojim komunistickým presvedčením na výslní, po roku 1989 upadol do zabudnutia až nemilosti.

Jeho sochy a pomníky možno vidieť na mnohých miestach na Slovensku. Vo sfére pomníkovej tvorby sa inšpiroval témou Slovenského národného povstania a oslobodzovacích bojov na Slovensku i aktuálnou politicko-spoločenskou problematikou. V poslednom období sa veľa hovorí najmä o jeho soche Svätopluka na Bratislavskom hrade.

Je známy ako dobrý portrétista a bol jedným z popredných česko-slovenských medailérov. V tvorbe medailí patrí Ján Kulich k svetovej špičke, svedčia o tom ocenenia Medzinárodnej federácii medailérov - FIDEM a záujem o jeho tvorbu v Taliansku, kde mu v roku 2005 udelili cenu Medzinárodnej Akadémie Il Convivio, vo Francúzsku, Nemecku, Rusku, Japonsku a v ďalších štátoch sveta. Profesor Ján Kulich žije a tvorí v Bratislave.

sla

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

31.12.2010