Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Na Nový rok oslávime aj vznik republiky


V dôsledku rozdelenia Českej a Slovenskej federatívnej republiky na dva samostatné štáty - Českú republiku a Slovenskú republiku - vznikla 1. januára 1993 samostatná Slovenská republika. Prvý januárový deň si preto štátnym sviatkom pripomíname Deň vzniku SR.

Rozdeleniu Česko-Slovenska predchádzalo v rokoch 1990 až 1992 množstvo stretnutí a rokovaní československých, českých aj slovenských politikov i štátnych inštitúcií. Dňa 21. januára 1992 Federálne zhromaždenie ČSFR neprijalo návrhy prezidenta Václava Havla - novelu ústavného zákona o referende a ústavný zákon o prijatí novej Ústavy ČSFR.

Jedenásteho marca 1992 sa prerušili rokovania medzi SNR a ČNR o štátoprávnom usporiadaní a mali v nich pokračovať novozvolené parlamenty. V parlamentných voľbách 1992 zvíťazila v ČR koalícia Občianska demokratická strana - Kresťanskodemokratická strana a na Slovensku Hnutie za demokratické Slovensko. Následne sa začala séria rokovaní vedúcich predstaviteľov ODS a HZDS.

Dňa 17. júla 1992 prijala SNR Deklaráciu o zvrchovanosti SR. Prvého septembra 1992 SNR prijala Ústavu SR, ktorá nadobudla platnosť o mesiac neskôr, 1. októbra 1992. Dňa 25. novembra 1992 prijalo FZ ústavný zákon o zániku ČSFR, ktorý nadobudol platnosť o polnoci z 31. decembra 1992 na 1. januára 1993. Na poslednom zasadnutí vlády SR pred vznikom samostatnej Slovenskej republiky bol okrem iného schválený návrh Dohody vlád SR a ČR o spoločnom postupe pri prechode práv a povinností z pracovno-právnych vzťahov zo štátnych orgánov a štátnych organizácií ČSFR v súvislosti so zánikom federácie.

Na námestiach slovenských miest sa od polnoci 1. januára 1993 uskutočnili polnočné oslavy vzniku Slovenskej republiky. Už počas prvého dňa existencie nezávislej republiky ju diplomaticky uznalo 93 štátov sveta, medzi nimi aj USA, Ruská federácia, Čína, Veľká Británia, Nemecko a Francúzsko. Prvým, kto 1. januára 1993 odovzdal vtedajšiemu premiérovi Vladimírovi Mečiarovi oficiálne dokumenty o nadviazaní diplomatických stykov so SR, bol 30 minút po polnoci nemecký generálny konzul.

V ďalších hodinách a v prvých januárových dňoch roku 1993 sa naša krajina stala členom významných svetových organizácií a inštitúcií: napríklad Svetovej banky, Organizácie Spojených národov, UNESCO.....integrovali sme sa do európskych a atlantických štruktúr. Od 8. februára 1993 začala na území samostatnej SR platiť nová mena - slovenská koruna, ktorá nahradila dovtedajšiu česko-slovenskú korunu. Aj slovenská koruna 1. januárom 2009 vstúpila do minulosti, keďže ju na území krajiny nahradilo euro.

Dňa 15. februára 1993 poslanci zvolili za prvého prezidenta demokratickej povojnovej Slovenskej republiky Michala Kováča. Pri príležitosti sviatku Dňa vzniku SR udeľuje prezident krajiny štátne vyznamenania osobnostiam spoločenského, kultúrneho a politického života.

ssl

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

31.12.2010