Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Máme prvý Park tmavej oblohy


Na Slovensku máme prvý Park tmavej oblohy, nachádza sa v Poloninách. Vedci totiž preukázali, že človek, živočíchy a rastliny pre svoj prirodzený život a vývoj potrebujú nielen denné slnečné svetlo, ale aj prirodzenú nočnú tmu.

A práve tá sa stáva problémom tak na Slovensku, ako aj vo svete, pretože stále väčšie plochy našej planéty sa postupne pokrývajú umelým osvetlením. V tejto súvislosti vznikol pojem svetelné znečistenie. V reakcii na tento negatívny jav na Slovensku ako prví upozornili astronómovia. Z ich iniciatívy došlo v Snine k vyhláseniu prvého Parku tmavej oblohy Poloniny v Slovenskej republike, ktorého úlohou je informovať verejnosť o výnimočnom nočnom prostredí na tomto území, ako aj o jeho ochrane.

Park sa nachádza na ploche 48 hektárov a stal sa dvadsiatym parkom tmavej oblohy na svete. Okrem toho je jediným, ktorý má na svojom území aj astronomické observatórium. V budúcnosti sa plánuje rozšíriť o územia národných parkov v Poľsku a na Ukrajine. Vznikne tak prvý veľký medzinárodný Park tmavej oblohy, nachádzajúci sa na území troch štátov.

isl

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

29.12.2010