Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Rímske pamiatky na strednom Dunaji


Na knižné pulty sa dostala ďalšia novinka - Rímske pamiatky na strednom Dunaji. Ide o prvú kompletnú publikáciu o všetkých lokalitách súvisiacich s pobytom rímskych légií v strednej Európe od prvého storočia.

"Pokiaľ sa týka Slovenska, respektíve strednej Európy ako takej, je to vôbec prvá publikácia. V publikácii sú zozbierané všetky archeologické lokality ležiace na rieke Dunaj od Viedne cez Bratislavu po Budapešť. Teda . vojenské pamiatky, architektonické pamiatky, múzeá, v ktorých sa nachádzajú antické expozície, miesta kde sú druhotne prezentované antické nálezy predovšetkým kamene, plastiky a podobne. Zaradili sme tam aj Trenčín, pretože to je unikátna pamiatka z hľadiska celej Európy, aj keď je trošku severnejšie, "
konštatuje spoluautor publikácie, Vladimír Turčan.

V 200-stranovej knihe sú najnovšie výskumné poznatky, ktoré ešte neboli nikde zverejnené. Každá krajina mala tím archeológov. Je napísaná odborníkmi, ale vo forme sprievodcu po viditeľných rímskych pamiatkach na strednom Dunaji. Okrem celkových máp jednotlivých krajín obsahuje miestne turistické orientačné mapky, adresy múzeí s telefónnym číslom, emailovou adresou a internetovou stránkou. Nechýbajú informácie o doprave - spoje, km, minutáž, cyklotrasy i GPS. Texty dopĺňa množstvo farebných fotografií a kresby.

Čitateľ sa dozvie, ako Rimania dobyli strednú Európu i o vláde Marca Aurelia na tomto území, ktoré sa mu stalo osudným, pretože vo Vindobone podľahol morovej epidémii roku 180 a Rimania už hranice za Dunaj neposunuli.

Slovenské lokality začínajú hradom Devín. Ten je pomerne zachovaný na rozdiel od neďalekej pamiatky v Dúbravke na Veľkej lúke, kde sú iba základy a objekt rímskych kúpeľov je vytvorený počítačovou vizualizáciou, podobne ako rímska vojenská stanica v Stupave.

Okrem Bratislavského hradu sú nálezy v centre mesta, aj v Podunajských Biskupiciach a v Rusovciach - rímsky tábor Gerulata. V obciach Boldog a Semerovo majú v kostoloch rímske nápisy, v Želiezovciach je v kostole rímsky sarkofág. V komárňanskej pevnosti si možno pozrieť rímske lapidárium - expozíciu antických kameňosochárskych diel z oboch strán Dunaja.

Na území obce Iža sa nachádzal rímsky tábor. Jeho kresbová a počítačová rekonštrukcia prezrádza, že kasárenské baraky mali rozmery 50x12 metrov, tábor obkolesoval pevnostný asi päť metrov vysoký múr, hradby mali štyri brány a 20 veží, tábor chránilo päť priekop.

Vydanie knihy podporila aj Slovenska Barbara Wentling z USA.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

ing : 22.12.2010