Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Rozhlas a televízia sa zlúčia


Koalícia podľa očakávania presadila zlúčenie verejnoprávneho rozhlasu a televízie. Ak zákon podpíše prezident, od 1. januára 2010 vznikne spoločná mediálna inštitúcia s názvom Rozhlas a televízia Slovenska.
Minister kultúry Daniel Krajcer pripustil, že ide o riešenie, ktoré je rýchle, razantné, ale aj neštandardné, no podľa neho si to žiada situácia v STV. Šéf rezortu kultúry tvrdí, že po 15 rokoch sa podarilo v parlamente schváliť koncepčné riešenie problémov verejnoprávnych médií: „Toto je naozaj len prvý krok na ceste celkovej reformy médií verejnej služby, budú nasledovať ďalšie." Naopak, exminister kultúry Marek Maďarič hovorí, že zlúčenie znamená obrovské riziká: „Politické ovládnutie verejnoprávnych médií, skutočné neriešenie problémov, ktoré by sa mali riešiť, ukázalo sa aj pri hlasovaní - neochota dať na samostatné hlasovanie niektoré návrhy."

Na prijatie zákona o Rozhlase a televízii Slovenska zareagovala aj generálna riaditeľka Slovenského rozhlasu Miloslava Zemková: „Slovenský rozhlas tak ako doteraz plnil zákon a rešpektoval ho, tak bude plniť a rešpektovať aj nový zákon. Úlohou súčasného manažmentu je pripraviť Slovenský rozhlas na fúziu a jej spustenie a na rok 2011 tak, aby všetko prebehlo hladko. Rozhlas ide do fúzie vyrovnaný. Nemyslím to len s vyrovnaným rozpočtom, ale aj s programovou štruktúrou, s ľudskými zdrojmi, ktoré sú nastavené na ďalšie zmeny, a s tým, že je to veľmi silné a dobré médium."

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

isl : 03.12.2010