Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, čo mení názor sveta na chudobu


Výskumy Mareka Hlaváča pomáhajú lídrom veľmocí.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Špecializuje sa na najchudobnejšie oblasti sveta, ktoré najviac potrebujú pomoc bohatých krajín. Ako ekonomický expert Svetovej banky pomáha ľuďom, ktorí zažili obrovské tragédie, hlad či biedu. Jeho hlavným projektom bola pomoc po ničivom zemetrasení, ktoré zasiahlo severný Pakistan v roku 2005. Prírodná katastrofa vtedy zabila 30-tisíc ľudí, ďalších 40-tisíc bolo zranených. "Podstatou nášho výskumu bolo, aký vplyv malo zemetrasenie napríklad na schopnosť detí pravidelne chodiť do školy či na duševné zdravie jednotlivých členov postihnutých rodín,“ hovorí konzultant Svetovej banky Marek Hlaváč.

Výsledky Hlaváčovej práce boli v mnohých prípadoch prekvapujúce aj pre skúsených expertov a informovali o nich mnohé popredné médiá vrátane prestížneho týždenníka The Economist. Hlaváčov tím upozornil na to, že kvalita existujúcich údajov o zdravotníckej starostlivosti v rozvojových štátoch je až zarážajúco nízka. Poprel tiež všeobecne zaužívaný názor, že obyvatelia zasiahnutých oblastí sa na pomoc zo Západu pozerajú s nedôverou. "Náš výskum naznačuje, že obyvatelia oblastí, v ktorých sa zahraničné organizácie zúčastňovali na rekonštrukcií, teraz viac dôverujú cudzincom, vrátane Američanov a Európanov,“ zdôrazňuje rodák z Liptovského Mikuláša.

Za Gatesove peniaze
Takéto zistenia môžu mať kľúčový význam pre pomoc sveta rozvojovým štátom. Výsledky svojich výskumov totiž Svetová banka posúva lídrom veľmocí, ktorí tak lepšie dokážu pomôcť chudobným. "Vyššia znalosť takýchto dôležitých vecí môže národným vládam i medzinárodným inštitúciám uľahčiť prípravu účinnejších opatrení,“ zdôrazňuje Hlaváč. V rámci projektu skúmal aj to, ako sa čo najefektívnejšie dajú zrekonštruovať školy či zdravotnícke zariadenia v zničených oblastiach.

Ďalším Hlaváčovým projektom v rámci Svetovej banky, ktorá pomáha rozvojovým krajinám v boji proti chudobe, bolo zisťovanie kvality zdravotníctva v chudobných stredoindických provinciách. Tento projekt čiastočne sponzorovala nadácia najbohatšieho muža sveta a počítačového magnáta Billa Gatesa a jeho manželky Melindy.

Lepší život pre New York
Marek Hlaváč však nepomáhal najchudobnejším len vo vzdialených krajinách tretieho sveta, ale aj v Amerike. Počas svojej práce v newyorskej centrále medzinárodnej ekonomicko-poradenskej spoločnosti NERA Economic Consulting prispel k zlepšeniu života bezdomovcov v metropole východného pobrežia Spojených štátov. "V rámci tzv. bono projektu moja pracovná skupina analyzovala politiku mesta New York týkajúcu sa dočasného ubytovania pre bezdomovcov. Naše výskumy prispeli k rozhodnutiu mesta, aby zmenilo
kritériá, podľa ktorých prideľovali ubytovanie,"
hovorí Hlaváč.

O zmene na základe výsledkov výskumu Hlaváčovho tímu rozhodol samotný starosta New Yorku Michael Bloomberg. Umožnilo im to dostať sa k práci na dobročinných projektoch v oblastiach, ktoré ich zaujímali. "Naša skupina navyše za prácu na tomto projekte dostala ocenenie od významného právnického združenia Legal Aid Society."

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Jozef Tvardzik : 23.11.2010

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-48273980-slovak-co-meni-nazor-sveta-na-chudobu