Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, ktorý robil pre Schwarzeneggera


Ján Žilinský prispel k príprave zákonov Kalifornie.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

K bývalej hviezde akčných filmov Arnoldovi Schwarzeneggerovi sa dostal tak blízko, ako len minimum Slovákov. Slávny rodák z Rakúska ho pred štyrmi rokmi zamestnal vo svojej kancelárii kalifornského guvernéra. Tam bol Ján Žilinský istý čas členom skupiny, ktorá Schwarzeneggerovi pomáhala najmä v ekonomickej oblasti. "Pracoval som v tíme, ktorý pre guvernéra pripravoval verejné prejavy. Tiež som mal za úlohu zhromažďovať Schwarzeneggerovi správy o reakcii obyvateľov Kalifornie na pripravované aj schválené zákony,“ hovorí bratislavský rodák Ján Žilinský.

"Ľudský“ Schwarzenegger
Stáž v Schwarzeneggerovom tíme dala Žilinskému množstvo skúseností. Naživo videl, ako funguje práca špičkových amerických politikov. Tých na rozdiel od mnohých slovenských politikov skutočne zaujíma, čo trápi bežných ľudí. Platí to aj o Schwarzeneggerovi, ktorý Žilinského poveril práve úlohou zisťovať, čo si o jeho politike myslia ľudia. Žilinský tak vybavoval v mene guvernéra mnohokrát nepríjemné telefóny, snažil sa vypočuť rozhnevaných Kalifornčanov a zapisoval, s čím majú problém, čo Schwarzenegger nemal urobiť a ako by sa to nabudúce dalo spraviť lepšie. Jeho zistenia neskôr guvernér využil pri príprave nových zákonov.
Svoje šťastie však Žilinský nakoniec našiel na legendárnom Harvarde. Práve túžba po štúdiu ekonómie na tejto prestížnej škole ho priviedla do Ameriky hneď po skončení strednej školy. Dnes na Harvardovej univerzite vyučuje budúce špičky ekonomického sveta. Venuje sa najmä hospodárskym krízam i zadlžovaniu krajín, ktoré je v súčasnosti problémom takmer celého sveta.

Práve tieto témy sú kľúčovou oblasťou jeho výskumnej práce na Harvarde. "Moje výsledky naznačujú, že dôležitá je nielen výška dlhu a deficitu verejných financií, ale aj kvalita politických inštitúcií. Tušil som, že v južnej Európe prídu rozpočtové problémy, ale očakával som skôr krízu v Taliansku. Miera, do akej boli problémy Grécka schovávané a podceňované, ma prekvapila,“ tvrdí mladý Slovák.

Ján Žilinský

Učebnice pre elitu
Tento ekonóm sa presadil aj medzi vedeckou elitou na svetoznámom Massachusettskom technologickom inštitúte v americkom Cambridgei. "Pracujem tam ako editor a koordinátor s troma profesormi. Spolu pripravujeme učebnicu Úvod do ekonómie. Verím, že osloví hlavne tých, ktorí sa právom pozerajú na ekonómiu skepticky,“ hovorí Žilinský. Zaujímavosťou podľa neho môže byť aj inovatívna kapitola o tom, že bežný spotrebiteľ sa nemusí správať len sebecky, ako predpovedajú tradične modely, ale záleží mu aj na priateľoch, rodine alebo svojej komunite.

Rozhovor s Jánom Žilinským:

1. Americké voľby poukázali na to, že Američania nie sú spokojní s „rozhadzovačnou“ politikou prezidenta Baracka Obamu. Bude mať zmena v zložení Snemovne reprezentantov reálne dôsledky na ekonomiku USA?

V USA narozdiel od Európy nie sú dostatočné automatické stabilizátory, ako podpora nezamestnaných, takže mnohé výdavky Obamovej administratívy nie sú skutočne také „rozhadzovačné“, ako by sa zdalo. Ak stav ekonomiky do roku 2012 zlepší, uľahčí to znovuzvolenie Obamu. Vysvetľuje aj to, prečo v ostatných dvoch rokoch bola republikánska opozícia nevkusne obštruktívna. Nie je vylúčené, že niečo z ich rétoriky sa premietne do činov a pokúsia sa uľahčiť život podnikateľom. Keby to ale mysleli vážne, tak by podporili už aspekty Obamovej reformy zdravotníctva. Ceny zdravotných služieb a poistenia sú v Amerike astronomické a často ich znášajú práve zamestnávatelia.

2. Ako podľa Vás privíta zmenu podniková sféra?
Obamova reforma sa v mnohom podobá tomu, čo zaviedol republikánsky guvernér Mitt Romney. Jej kritika nie je niekedy absurdná. Romneymu bolo jasné, že keď poistenie nie je povinné, kúpia si ho hlavne rizikové prípady poistencov a ceny pôjdu nahor. George Bush zaviedol dotácie na lieky, ktoré stoja štát 50 miliárd dolárov ročne. Obom politickým stranám sa niekedy hodí drahý vládny program a niekedy nie. Zo zdravotníctva sa stala čisto politická otázka, záujmové skupiny chcú reformu zvrátiť kvôli vlastným vreckám, nie kvôli ideálom.

3. Ovplyvnia výsledky "mid-term" volieb zahraničnú politiku prezidenta Obamu? Ten je aktuálne na 10-dňovej pracovnej ceste Ázie.
Republikáni chcú byť tvrdší na krajiny, ktoré nebojujú s terorizmom, ale ich kampaň bola postavená na sloganoch o kresaní verejných výdavkov. Kto bude financovať vojenské operácie, charity? Prudká zmena zahraničnej politiky je aj po novom rozložení politických síl vysoko nepravdepodobná.

 

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Jozef Tvardzik : 09.11.2010

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-47953640-slovak-ktory-robil-pre-schwarzeneggera