Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3701 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18741

Maliarka Layla


V Libanone sa polo žartom polo vážne hovorí, že deti z miešaných manželstiev bývajú nielen pekné, ale aj talentované a inteligentné. Dobré zdravé vlastnosti a fyzickú príťažlivosť zdedia vraj najviac po matkách-cudzinkách. Nemalo by to vyznieť neskromne, ale dá sa to s čistým svedomím povedať aj o deťoch libanonských Sloveniek. Nemožno im uprieť šikovnosť a bohatú jazykovú vybavenosť - všetky hovoria tromi i štyrmi jazykmi, vynikajú v športe, sú pohybovo zdatné a hudobne nadané a majú výrazné umelecké vlohy, ktoré si vycibrili na tunajších popredných vysokých školách umeleckého zamerania.

Do tejto skupiny mladej krajanskej generácie patrí aj Layla Saad z Bejrútu. Naše prvé stretnutie s jej maliarskymi prácami hýriace sýtymi farbami a exotickými motívmi sa uskutočnilo vlani v Sajde na výstave Slovenky a Češky prezentujú svoju zručnosť. Druhé stretnutie bolo minulý piatok v Bejrúte na jej samostatnej výstave v priestoroch Ministerstva turistiky a informácií.

Layla sa narodila v Prievidzi, odkiaľ pochádza jej mama Alena, a Slovenkou sa cíti byť nielen podľa dvojakého občianstva. Slovensko je jej druhým domovom, ktorý ju obohatil melodickou slovenčinou, krásnymi ľudovými zvykmi, prírodou hodnej palety a tradíciami, ktoré jej mama pevne zachováva aj v Libanone. Z jej stručného životopisu sa návštevníci výstavy mohli dozvedieť, že na prestížnej Libanonskej americkej univerzite -LAU- vyštudovala výtvarné umenie, že sa dohovorí niekoľkými jazykmi, pričom na prvom mieste je to arabčina, potom slovenčina, angličtina, francúzština a pasívne aj španielčina a taliančina, že absolvovala stáž u libanonských maliarov Fouada Tombu a Bernarda Rennona a prax v niekoľkých tunajších umelecky zameraných inštitúciách.

Rada maľuje zátišia, krajinky, kvety olejovými a akrylátovými farbami. Layla bez rozpakov hovorí, že zatiaľ hľadá svoj vyhranený druh i techniku maľby. Nemá maliarske vzory, lebo podľa nej libanonskí umelci sú veľmi ovplyvnení svetovými modernými trendmi a práce slovenských maliarov nepozná natoľko, aby ich mohla porovnávať. Má za sebou desiatku výstav v rôznych kultúrnych centrách. Okrem maľby, ktorej sa venuje profesionálne, má rada hudbu (jej sestra Selma hrá na flaute), šport (jej mladší brat Rámi nosí najvyššie ocenenia z paraolympijských súťaží z rôznych krajín sveta), rada cestuje a vo voľnom čase číta.
K mnohým návštevníkom, ktorí si prišli pozrieť výstavu mladej maliarky Layly Saad, patrila aj skupina slovenských krajaniek.

Helenka Nassárová vyjadrila presvedčenie všetkých, že sa čoskoro stretnú na ďalšej podobnej výstave a zaželala rodáčke veľa zdravia, tvorivých úspechov a nových originálnych nápadov.

krajanky na vystave

krajanky na vystave 2

zatisie so slnecnicami

kontrastne obrazy - voda a ohen

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Božena Farhatová, Libanon : 08.11.2010