Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovenka, čo vám zhotoví róbu z denníka


Rodáčka z Bratislavy Elena Gregušová očarila svet módy svojou „novinovou“ kolekciou Wear the News.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Módna návrhárka a umelkyňa Elena Gregušová prišla pred niekoľkými rokmi s naozaj originálnym nápadom. Spojiť haute couture, takzvané vysoké krajčírstvo, v ktorom doteraz vynikali len tie najznámejšie parížske módne domy, s odpadovým materiálom, konkrétne novinami. Európske, čínske, iránske, japonské, kórejské a americké denníky sa tak v jej dielni pretvárajú na krásne odevné kreácie.

Modely, doslova umelecké diela, ktoré z nich vyrába vo svojej kolekcii Wear the News, zaznamenávajú veľký úspech takmer po celom svete. "Vždy som mala blízky vzťah k ručnej tvorbe a najmä som sa chcela odlišne obliekať,“ priznáva Gregušová. Kvôli nevšednosti a jedinečnosti svojho nápadu sa dokonca so svojimi modelmi predviedla aj na prvom odovzdávaní cien pre športovcov na tohtoročnej zimnej olympiáde v kanadskom Vancouvri. Aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá, všetky extravagantné modely sa dajú nosiť a veľmi často ich predvádzajú živé modelky.

Uznanie od módnej elity
Jej netradičné výtvory získali mnoho svetových ocenení. Jedným z úspechov bolo pre Gregušovú predstavenie kolekcie Wear the News na dňoch módy, umenia a hudby vo Vancouvri. "Keď mojich desať sôch vyšlo na pódium, 1 500 divákov bolo veľmi nadšených. Myslím si, že ľudia sú z módy očarení a prekvapení, čo sa môže z novín vytvoriť,“ hovorí Gregušová.

Nadšenie neskrývali ani ľudia z amerického denníka Financial Times, ktorí mali možnosť pozrieť si dve jej výstavy. Jednu v Monaku a druhú v Los Angeles. Aj tento najznámejší ekonomický denník totiž Gregušová využíva pri svojej tvorbe. "Nemohli uveriť, čo sa dá urobiť z novín. Tento rok v Los Angeles sme priniesli zase niečo nové, a tak opäť mali čo obdivovať.“

Samozrejme, ako pre každého umelca alebo človeka v jej brandži, je aj pre Gregušovú dôležité, čo si o jej tvorbe myslí "konkurencia“. Veď ktorý módny návrhár by sa nepotešil, keby mu rukou potriasol a poďakoval André Leon Talley, pravá ruka šéfky módneho časopisu Vogue a obávaného "diabla“ z filmu Diabol nosí Pradu Anny Winturovej.

Očarí výnimočnosťou
Aj napriek tomu, že jej modely majú možnosť obdivovať ľudia od Kanady až po Európu, Gregušová pripúšťa, že má ešte jeden nesplnený sen. V súčasnosti pripravila prehliadku tridsiatich sôch z rôznych svetových novín reprezentujúcich rozdielne kultúry. Sochy by chcela vystaviť v slávnom Newsmuseum vo Washingtone.

Aj keď Gregušová trávi nespočetne veľa času pripravovaním nezvyčajných kolekcií, jej práca zahŕňa aj tvorbu bežného oblečenia. "V dámskej móde sa snažím spojiť umenie s nositeľnosťou a vytvárať svoj jedinečný štýl. Zdôrazňujem ženskosť a mužnosť.“ Ako sama zdôrazňuje, pripravených má mnoho módnych projektov, ktoré čakajú na svoj čas. Aj tie sa však bude snažiť vyrábať v čo najvyššej možnej kvalite, takže pôjde o luxusný tovar.

Desiatky hodín v ateliéri
Práca v módnom biznise sa stala pre Gregušovú osudovou. Aj napriek tomu, že je veľmi vyčerpávajúca a príprava modelov zaberie aj niekoľko týždňov, Gregušová si potrpí na perfekcionalizmus. "Všetky modely prejdú mojimi rukami od návrhu po šitie, maľovanie, textilné techniky, dekorácie a styling pri fotení.“

Náročná však nie je len príprava modelov, ale aj ich prevoz do rôznych galérií a na prehliadky po celom svete. "Škoda, že projekt sa pri prevoze musí rozoberať do najmenších detailov a niektoré veľké tvary nemôžem ani použiť, pretože nie sú vhodné na prepravu,“ dodáva módna návrhárka.

Elena Gregušová

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Martina Lidinská : 02.11.2010

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-47652210-slovenka-co-vam-zhotovi-robu-z-dennika