Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Stavbársky Oscar rozdaný


V Bratislave sa po 16-tykrát odovzdávali ocenenia v súťaži Stavba roka. O titul Stavba roka 2010 sa uchádzalo 30 stavieb, 17 bratislavských a 13 z ďalších regiónov Slovenska. Podujatie opäť pripravilo Združenie pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva - ABF Slovakia.
Aj tento rok sa uskutočnilo pod záštitou prezidenta SR Ivana Gašparoviča.


Súťažné návrhy posudzovala 7-členná odborná porota s medzinárodnou účasťou. Jej predsedom bol známy český architekt doc. Ing. Petr Hruša, člen Českej komory architektov, ktorý úspešne realizoval medzinárodné projekty nielen v Česku, ale i v zahraničí. Prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Zsolt Lukáč: "Odborná porota zvažuje všetky detaily, ktoré má vo svojich kritériách, kde je kvalita, kde je spoločenský prínos, kde je architektonická väzba toho diela na svoje okolie. Z týchto jednotlivých podmienok je vyskladaný výsledok - cena."

Hlavnú cenu získala Eurovea - moderná mestská štvrť na ľavom brehu Dunaja v Bratislave. Tá bodovala nielen u odbornej, ale aj u laickej verejnosti, ktorá ju označila za najkrajšiu stavbu a udelila jej aj Cenu verejnosti 2010. Eurovea sa o hlavnú cenu podelila s diaľničným úsekom D1 Sverepec - Vrtižec, 1. etapa, mestská estakáda v Považskej Bystrici.

Cena Slovenskej komory stavebných inžinierov za najlepšie projektové riešenie stavebného diela patrí bytovému domu MANHATTAN v Bratislave na Račianskej ulici.

Novostavbu vytvárajú tri vežové obytné panelové domy. Až 87 metrov vysoká budova v sebe ukrýva 161 bytov poskytujúcich najvyšší štandard mestského bývania. Realizátorom tejto modernej stavby je renomovaná stavebná spoločnosť ZIPP Bratislava. Ako zdôraznil generálny riaditeľ spoločnosti, Dipl. Ing. Juraj Hirner “pre našu spoločnosť je charakteristické, že pracujeme len s kvalitnými stavebnými materiálmi a používame iba také technologické a stavebné postupy, ktorých výsledkom je bývanie vysokej kvality.“

Zámerom súťaže Stavba roka je podporiť kvalitu komplexnej realizácie stavebného diela. Pre stavbárov, ktorí sú na ňom zainteresovaní od projektu až po celkové zhotovenie, je súťaž Stavba roka sviatkom. Preberanie „stavbárskeho Oscara“ tak poskytuje možnosť pochváliť sa svojou prácou nielen pred odbornou, ale aj laickou verejnosťou. A svojho „Oscara“ získal aj Manhattan.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

sla : 11.10.2010