Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Nórsky kráľovský pár na Slovensku


Na návšteve Slovenska je nórsky panovnícky pár – kráľ Harald V. a kráľovná Sonja. Kráľovský pár navštívil okrem Bratislavy aj Modru a Banskú Štiavnicu.

Nórsky kráľ je presvedčený, že jeho návšteva prispeje k prehĺbeniu vzájomných vzťahov: „Pre mňa je Slovensko určite tajomná krajina, pretože som tu doteraz nebol, ale dúfam, že práve táto návšteva umožní, že spoznáme jednak toto mesto aj krajinu. Zaujíma nás to, ako je táto krajiny vybudovaná, a takisto tie staré historické kultúrne veci. A to si myslím, že je práve takým tým základom tejto návštevy, že sa chcem bližšie s vami spoznať."

Prezident Ivan Gašparovič, pripomenul, že nórska kráľovská návšteva je historicky prvou. Význam tejto návštevy zdôraznil aj v súvislosti so stým výročím úmrtia nórskeho dramatika Björnstjerne Björnsona, ktorý sa postavil sa práva malých a utláčaných národov, medzi nimi aj slovenského. „Preto som Jeho Veličenstvu povedal, že ak toto výročie je veľkým sviatkom pre Nórov, je to veľkým sviatkom aj pre Slovákov," povedal prezident.

Gašparovič tiež ocenil finančnú pomoc z Nórska prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu, v rámci ktorého by v nasledujúcich troch rokoch malo dostať Slovensko 80 miliónov eur. Z fondov sa prispieva na rôzne projekty zamerané na ochranu životného prostredia, využitie obnoviteľných zdrojov energie, posilňovanie občianskej spoločnosti, uchovávanie kultúrneho dedičstva, štipendijnú spoluprácu a na cezhraničnú spoluprácu.

Na Slovensku už v súčasnosti pôsobia viaceré veľké nórske spoločnosti. Nórska veľvyslankyňa na Slovensku Trine Skymoenová: "Vo všeobecnosti investičná klíma na Slovensku je vcelku dobrá a väčšina nórskych spoločností zatiaľ nemala výrazne problémy. Nejaké prekážky? Áno, myslím si. Jedna z výziev, všeobecne, ktoré vidíme aj v hláseniach z obchodných komôr, je, že pociťujú určitú úroveň korupcie."

Nórsko patrí s 5 miliónmi obyvateľov medzi krajiny s najvyššou životnou úrovňou na svete, nie je však členskou krajinou EÚ. V Nórsku pracuje a študuje podľa oficiálnych údajov dvetisíc Slovákov; pre zaujímavosť, v hromadnej mestskej doprave v Oslo pracuje 300 slovenských vodičov.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

lss : 28.10.2010