Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, ktorý z Paríža riadi svetový obchod


Peter Hlavatovič postavil na nohy lídra v leteckom priemysle na francúzskom trhu.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy našich úspešných rodákov.

Pred pár rokmi chodil z malej dedinky Dechtice prvým ranným autobusom do trnavskej fabriky, dnes je Peter Hlavatovič regionálnym manažérom spoločnosti Rio Tinto/Alcan EP a kanceláriu má priamo v centre parížskeho biznis centra La Defense.

Lekár firiem
V Paríži dostal prvú veľkú úlohu. Mal dva roky nato, aby postavil na nohy jednu z častí firmy - Service center aero (SCA). Jej tri závody sa zameriavali na predaj hliníkových a titánových polotovarov pre letecký priemysel. "Zefektívnil som výrobu tak, že prácu 90 ľudí oveľa lepšie zvládalo 55 z nich, podarilo sa mi zredukovať stav zásob v sklade, dostali sme sa do pozitívnych čísel,“ vraví Hlavatovič. Firma pod jeho vedením posilnila pozíciu lídra v leteckom priemysle. Hlavnou úlohou však bolo firmu ponúknuť na predaj. "To sa mi podarilo v júli tohto roka, v súčasnosti som odovzdal vedenie spoločnosti novému majiteľovi.“

Pred veľkými zmenami
Novú misiu dostal na Blízkom východe. "Dnes som regionálny manažér Alcan EP pre región Blízkeho východu. Okrem letectva obchodujeme aj s chemickými produktmi. Jednu kanceláriu máme v Dubaji a druhú v Egypte,“ hovorí s tým, že sám biznis riadi naďalej z centra Paríža. Popritom má na starosti aj výskum potenciálu trhu v strednej Európe, kde má spoločnosť Alcan EP dva závody.

V súčasnosti je však jeho domovská spoločnosť Alcan EP pred veľkou zmenou. Firma, ktorá sa okrem letectva sústreďuje aj na automobilový či stavebný priemysel, by mala dostať nového majiteľa. Bude ním Apollo, jedna z najväčších investičných spoločností na svete. Zmeny vo firme však budú znamenať nové zaradenie vo firme aj pre Hlavatoviča.

Najlepší v Európe
Profesionálnu kariéru odštartoval Hlavatovič začiatkom 90. rokov na rôznych pozíciách vo veľkých štátnych podnikoch na Slovensku. Vedel však, že ho tam nečaká veľká budúcnosť. "Môj odborný a kariérny rast sa zrýchlil v belgickej spoločnosti Punch Products Trnava, kde som počas ôsmich rokov prešiel od majsterskej až po riadiacu pozíciu.“

Z Trnavy si ho zavolali do Prahy. V spoločnosti General Electric - v divízii Plastics sa stal regionálnym obchodným manažérom. "Podarilo sa nám s malým tímom postupne prevziať takmer 90 percent distribučného predaja v Česku a na Slovensku, neskôr pribudlo Poľsko a Maďarsko. Po prvom roku mi udelili cenu pre najlepšieho regionálneho manažéra v rámci Európy,“ vraví Hlavatovič.

Splnený sen
Keď vďaka tomuto úspechu prišla pred dvoma rokmi ponuka z Alcan EP, Hlavatovič neváhal. "Od školských čias ma nadchýnal letecký priemysel,“ vysvetľuje svoju motiváciu. S odstupom času spomína na začiatky vo firme a tvrdí, že ho prijali veľmi dobre. "Nečakal som, že ma privítajú s otvorenou náručou, dúfal som však, že po dobrých výsledkoch príde dôvera, a prišla.“ Hovorí, že za doterajší kariérny rast vďačí dvom svojim vlastnostiam: schopnosti nájsť inovatívne riešenia a najmä počúvať ľudí.
Dnes vyštudovaný inžinier Slovenskej technickej univerzity si energiu dobíja hlavne počúvaním kvalitnej hudby, futbalom a turistikou. Silné zázemie má najmä v rodine. Pôsobenie vo Francúzsku si pochvaľuje aj jeho mladšia dcéra, ktorá "našla v Paríži všetko to, čo jej na Slovensku chýbalo.“ (Lucia Čížová)

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Lucia Čížová : 26.10.2010

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-47499220-slovak-ktory-z-pariza-riadi-svetovy-obchod