Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, ktorý pre giganty hľadá IT riešenia


Rodák z Košíc Ján Ferjo riadi v Prahe strategické oddelenie spoločnosti SAP pre strednú a východnú Európu.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Patrí ku generácii, ktorá vyrastala na dnes už zabudnutých počítačoch ako PMD 85, ZX Spectrum, Sinclair či Commodore. Dnes z Prahy riadi strategické oddelenie celosvetového IT gigantu SAP pre strednú a východnú Európu a otvorene priznáva, že v biznise s internetovými technológiami sa krútia milióny eur. "SAP ako známa značka má v našom regióne značné zastúpenie naprieč všetkými sektormi. Ak mám vymenovať niektorých zákazníkov, nemôžem vynechať napríklad ČEZ, Deutsche Bank, Toyota Bank, Slovenský plynárenský priemysel či E.ON,“ hovorí manažér obchodného rozvoja riešení vzťahov so zákazníkmi SAP v Prahe Ján Ferjo.

Sedem rokov v Prahe
Rodák z Košíc sa o moderné technológie zaujímal už od detstva. Záľuba v počítačoch a ich neustály vývoj predurčili jeho ďalšiu študijnú a pracovnú dráhu v informačných technológiách. Už počas štúdia elektrotechniky a informatiky ho "naháňali“ headhunteri veľkých koncernov s rôznymi ponukami. Jedna z nich bola až zo Spojených štátov. Do Ameriky však nakoniec nevycestoval a po skončení školy sa doma na Slovensku stal na tri roky členom vývojového tímu spoločnosti Siemens.

Keď Ferjo nazbieral potrebnú prax, dvere IT biznisu sa mu otvorili dokorán. Zvíťazila ponuka z Prahy od spoločnosti OpenText, do ktorej nastúpil začiatkom roka
2004. "Mal som šťastie na ponúkané pozície, ktoré mi dávali voľnú ruku pri práci a bolo do značnej miery na mne, aká bude výsledná podoba. Táto situácia nastala aj v prípade ponuky od spoločnosti SAP, kde sa v roku 2007 formoval nový organizačný model spoločnosti pre strednú a východnú Európu a jednotlivé pobočky v regióne začínali fungovať ako jeden celok,“ hovorí 32-ročný úspešný manažér.

Keďže v tom čase už istý čas spolupracoval so spoločnosťou SAP ako partner, rozhodol sa ponuku prijať. Nová výzva ho oslovila - ako človek zodpovedný za obchodný rozvoj má na starosti vytváranie obchodnej stratégie rozvoja riešení pre jednotlivé krajiny strednej a východnej Európy. "Jednoduchšie povedané, čo sa bude predávať alebo umiestňovať na danom trhu, komu, ako a prečo,“ vysvetľuje Ferjo.

Jeho druhou úlohou je priama podpora jednotlivých príležitostí v týchto krajinách, ktoré sú pre firmu zaujímavé. Aj vďaka širokej škále príležitostí sa tak stará o veľké energetické
spoločnosti, banky či iné koncerny v deviatich krajinách. V Rumunsku je to napríklad Banca Comerciala, v Slovinsku Iskratel, v Poľsku Deutsche Bank Polska, v Česku Pražská Energetika alebo v Maďarsku ropný gigant MOL. "Našimi zákazníkmi sú spoločnosti nadnárodné aj lokálne,“ tvrdí Ferjo.

Utility aj bankovníctvo
Momentálne má Ferjo a jeho tím rozbehnutých niekoľko veľkých projektov. "V súčasnosti je v našom regióne značný ,rozruch’ v sektore utilít, bankovníctva a poisťovníctva. V týchto sektoroch sú pomerne zaujímavé projekty v Českej republike, Poľsku a tiež spoločný projekt Rumunska a Bulharska. Okrem toho zaznamenali zaujímavé výsledky v Maďarsku, aj napriek ich hospodárskej situácii.“

Na uvedených projektoch spolupracuje Ferjo s firmami, ktoré patria medzi najväčšie vo svojom sektore. "Investície v jednotlivých projektoch sú úmerné ich veľkosti, takže môžem povedať, že väčšinou ide o milióny eur. Avšak pri projektoch strategického charakteru niekedy samotná suma nie je najdôležitejším kritériom.“

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Pavel Novotný : 05.10.2010

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-46815590-slovak-ktory-pre-giganty-hlada-it-riesenia