Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Pavol Hnilica


8. októbra 2006 zomrel biskup Pavol Hnilica, účastník II. vatikánskeho koncilu a spolupracovník Matky Terezy z Kalkaty. Volali ho „ biskupom umlčanej cirkvi“.

Pavol Hnilica pochádzal z Uňatína v okrese Krupina z chudobnej roľníckej rodiny. Bol najstarším z ôsmich detí. Ako nadaný žiak chcel študovať ďalej. No chudobní rodičia si to nemohli dovoliť. Musel si na školu zarobiť a tak pracoval ako murár a robotník na stavbách ciest a železníc.

V roku 1939 znovu začal študovať v Krupine a v Kláštore pod Znievom kde vstúpil do jezuitskej rehole. Za kňaza bol tajne vysvätený 29. septembra 1950 v Rožňave a o 4 mesiace neskôr aj za tajného biskupa. Pavol Hnilica navonok vystupoval ako poslucháč zdravotníckeho kurzu, tajne však vysviacal rehoľníkov, ktorí po zatvorení kláštorov tajne dokončili teologické štúdium. Za biskupa tajne vysvätil aj Jána Chryzostoma Korca. Hrozilo, že biskupa Pavla Hnilicu odhalia a uväznia.

Preto 4. decembra 1951 tajne opúšťa cez rieku Moravu Česko-Slovensko. V zahraničí dokončuje štúdium a stáva sa „hlasom umlčanej cirkvi v komunistických krajinách“. Káže a cestuje po celom svete, aby informoval o položení kresťanov na Východe. Navštevuje aj slovenské komunity emigrantov v Európe, Amerike a v Austrálii. Organizuje prijatia Slovákov u Svätého Otca v Ríme.

Po tridsiatich ôsmich rokoch v decembri 1989 biskup Pavol prekračuje štátne hranice v Bratislave – Petržalke. Zapája sa do písania novej kapitoly nielen svojho života, ale i života celej spoločnosti.

Biskup Pavol Hnilica v roku 1968 pomohol kalkatskej Matke Terézii založiť prvý kláštor misionárok lásky v Ríme a v roku 1991 aj na Slovensku. Z mnohých odvážnych skutkov biskupa Pavla uvedieme aspoň jeden, ktorý sa stretol s veľkým obdivom. 25. marca 1984 bol inkognito, ako taliansky štátny občan v Moskve, kde v Kremli tajne odslúžil svätú omšu a viackrát sa pomodlil modlitbu, ktorú pre túto príležitosť napísal sám Svätý Otec.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

ilas : 08.10.2010