Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Odišiel Tony Curtis


V uplynulých dňoch takmer všetky svetové média informovali o tom, že 29. októbra odišiel do hereckého neba americký herec, producent a maliar Tony Curtis. Hollywoodska hviezda, ktorá zažiarila najmä v komédii Niekto to rád horúce, kde zažiaril po boku nesmrteľnej Marylin Monroe.
Hoci v tej dobe patril k najobdivovanejším hercom, málokto tušil, že jeho korene siahajú aj na Slovensko.

Tony Curtis, vlastným menom Bernard Schwartz, sa narodil 3. júna 1925 v newyorskom Bronxe. Pochádzal z chudobnej rodiny maďarských židovských prisťahovalcov, ktorí do USA emigrovali za lepším životom. Jeho matka Helena Kleinová bola Slovenka, ktorá pochádzala z Vaľkova pri Poltári. V roku 1923 odišla do Ameriky, kde sa zoznámila so svojím budúcim manželom Emanuelom Schwartzom, ktorý sa živil ako krajčír. O dva roky neskôr sa manželom narodil syn Tony a potom ešte dvaja synovia.

Ako osemročný strávil spoločne s mladším bratom Júliusom mesiac v sirotinci, lebo rodičia sa o nich už nedokázali postarať. Neľahký život v nepopulárnej štvrti s vysokou kriminalitou sa podpísal aj na spôsobe života, ktorý mladík viedol. Dokonca bol aj členom miestnemu gangu. Pred väzením ho "zachránilo" naverbovanie do amerického námorníctva počas druhej svetovej vojny.

Po jej skončení sa vrátil do rodného mesta, kde navštevoval dramatické kurzy a
vystupoval v malých divadlách. Príťažlivého mladíka, ktorý sa spočiatku hnal len za dievčatami a peniazmi, si všimla agentka hľadajúca talenty Joyce Selznick a pozvala ho do Hollywoodu. Do "filmovej mekky" sa presťahoval ako 23-ročný, kde podpísal zmluvu s Universal Pictures.

Následne si aj zmenil meno a z Bernarda Schwartza sa stal Tony Curtis. Popularitu si získal postupne účinkovaním v rôznych filmových žánroch, problém mu nerobili komédie ani drámy.Celkovo stvárnil viac ako stovku postáv. Po prvý raz si účinkovanie vo filme vyskúšal v snímke Criss Cross z roku 1949 ako tanečník rumby. Nasledovalo niekoľko jednoduchších úloh, ktoré získal najmä pre jeho mimoriadne príťažlivý vzhľad.

V roku 1958 natočil drámu Útek v reťaziach. Za snímku o probléme rasizmu si vyslúžil nomináciu na Oscara v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe. Zlatú sošku si však neodniesol, z čoho bol veľmi sklamaný. Napriek tomu dostal ocenenie Empire Movie Awards, ktoré udeľujú zástupcovia jedného z najpredávanejších filmových časopisov Empire vo Veľkej Británii.

Tonyho Curtisa najviac preslávila komédia Niekto to rád horúce, režiséra Billyho Wildera, kde zažiaril po boku nesmrteľnej Marylin Monroe. Vo filme sa predstavil ako džezový hudobník Joe, ktorý sa spolu s kamarátom Jerrym prezliekajú za ženy, aby tak unikli pred bandou gangstrov. Podľa prieskumu Amerického filmového inštitútu z roku 2000 sa film stal najlepšou komédiou všetkých čias.

Patril tiež medzi umelcov, ktorí majú hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy, v roku 1995 mu udelili francúzsky Rad umenia a literatúry. Curtis sa popri filmovej kariére vo veľkom venoval maľovaniu, to mu podľa jeho vlastných slov pomohlo najmä v období, keď sa snažil dostať zo závislosti od alkoholu a drog.

Tony Curtis, ktorý zomrel na zástavu srdce bol ženatý šesť ráz a mal šesť detí. V otcových šľapajach najvernejšie pokračuje jeho dcéra, herečka Jamie Lee Curtisová.

1

2

3

4

5

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

las : 01.10.2010