Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovenka, ktorej šperky zdobia kráľovnú


Rodáčka z Bratislavy Andrea Kolpaská vytvára v Kanade klenoty pre popredné svetové osobnosti.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Diamanty, brilianty, rubíny a zafíry. Túži po nich takmer každá žena na svete. Slovenke Andrei Kolpaskej sa tento sen splnil hneď dvojnásobne. Nielenže vlastní šperky zo vzácnych drahokamov, ale ich výrobou sa dokonca aj živí. Niekoľko skončilo naozaj v prominentných rukách. Vlastní ich napríklad nórska kráľovná Sonja či manželka
bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka Katerina. "Týmito šperkami, o vytvorenie ktorých ma požiadala kanadská guvernérka Michaëlle Jeanová, som reprezentovala nielen Kanadu, ale aj Slovensko. Ku každému totiž pripojili aj sprievodný certifikát, v ktorom bolo napísané, odkiaľ pochádzam,“ hovorí jedna z najuznávanejších šperkárskych umelkýň v Kanade.

Šperky pre prominentky
Každý jeden šperk bratislavskej rodáčky je originálom a nosia ich ženy od Austrálie po Havaj. Kolpaskú šperky fascinovali už od vysokoškolských čias. Je vášnivá cestovateľka a z každej dovolenky alebo výletu si domov doviezla niečo, čo jej dané miesto pripomínalo. "Keď som si kameň alebo mušľu priniesla, vždy som si z toho spravila nejaký šperk. Ľudom sa to tu v Kanade páčilo. Oslovili ma, aby som výrobky vystavovala v múzeách a galériách, a tak som sa tejto oblasti začala venovať aj komerčne,“ tvrdí Kolpaská.

Pri príležitosti oficiálnej návštevy kanadskej guvernérky na Slovensku oslovil veľvyslanec SR Stanislav Opiela šperkárku so snahou priblížiť Kanaďanom našu slovenskú kultúru. Samozrejme, Kolpaská ju prezentovala prostredníctvom šperkov. Práve v čase tejto výstavy mala možnosť prvýkrát stretnúť kanadskú guvernérku. "Ako dámu ju tie šperky oslovili asi najviac. Pri našom stánku strávila mnoho času,“ spomína Kolpaská na "osudové“ stretnutie.

S úsmevom na tvári hovorí, že to, čo nasledovalo, by nikdy nečakala. "Jeanová ma osobne prišla navštíviť do môjho štúdia. Veľmi sa jej páčila myšlienka mojej tvorby, konkrétne to, že do šperkov vždy vkladám aj kúsok krajiny, ktorú reprezentujú.“ A tak táto výnimočná umelkyňa vyrobila sériu šperkov pre nórsku kráľovnú a prvú dámu Ukrajiny Juščenkovú. Všetky boli vyrobené z drahokamov a polodrahokamov typických pre Kanadu. "Pre kráľovnú som vyrobila šperky z drahokamu, ktorý sa nazýva labradorid. Je v tom veľká symbolika, pretože keď Nóri priplávali do Kanady, vylodili sa práve v Labradore,“ spomína Kolpaská na výrobu šperku pre panovníčku.

Túžba po origináli
Prirodzene, Kolpaská nevyrába šperky len pre manželky diplomatov, bývalé prvé dámy či vysoko postavené političky. Jej výrobky napríklad zdobili aj dekolt finalistky Miss Canada Universe 2011 a víťazky Miss Canada Galaxy 2011 a vystavujú ich v mnohých múzeách a galériách po celej Kanade. Práve prostredníctvom galérií niekoľko jej šperkov zakotvilo v Austrálii. "Mnoho ľudí mi napísalo, že to, čo videli z mojej dielne, sa im páčilo a majú záujem o niečo viac.“ Kolpaská tak napríklad vyrobila šperk aj pre nevestu zo Slovenska.

Pracovný diár našej šikovnej rodáčky je naozaj preplnený. Okrem výroby na zákazku pripravila aj kolekciu šperkov do prestížnych butikov, ktoré sa predávajú priamo so šatami. Ani toto však nie je jej posledné stretnutie s módnym priemyslom. V súčasnosti pracuje na kolekcii, ktorá bude predvedená na týždni módy Fashion Week v Ottawe.
Originály z jej dielne sú podľa Kolpaskej lákadlom pre ženy aj kvôli tomu, že v súčasnosti dávajú prednosť akémusi nadčasovému umeniu. "Ženy najmä v Amerike vlastnia obrovské diamanty, teraz však dávajú prednosť iným kameňom. Túžia mať niečo originálne, čo im pripomenie miesto, kde boli, a čo má v sebe ukrytú aj nejakú históriu,“ prezrádza Kolpaská.

Nie je teda žiadnou raritou, keď ju navštívi žena so šperkom starým niekoľko generácií, ktorý by si rada prerobila na trendovejší kúsok. "Prišla za mnou dáma, ktorá vlastnila jantárový náhrdelník po svojej ukrajinskej starej matke. Podľa jej požiadavky som ho upravila tak, aby bol modernejší, ale zároveň som v ňom zanechala spomienku na to, odkiaľ predkovia tej ženy pochádzali.“

Najlepšia odmena je úsmev
Úspešná Slovenka trávi vo svojom štúdiu množstvo hodín a ako sama prezrádza, výroba každého jedného šperku je časovo náročná. "Najdlhšia, ale aj najzaujímavejšia je príprava. Najradšej si totiž zháňam materiály sama,“ priznáva Kolpaská, ktorá na výrobu šperkov okrem drahých kameňov používa aj sklo z Česka a Talianska. Tajomstvom úspešnej práce v jej odbore je podľa Kolpaskej počúvať zákazníčky a zákazníkov. "Človek sa musí okolo seba pozerať a reagovať na to, čo ľudia potrebujú. Potom už je potrebné len pridať určitú dávku kreativity.“

Lepšiu prácu by azda hľadala len málokde. Vidieť totiž na perách zákazníčkin úsmev po tom, ako si šperk prvýkrát vyskúša, je pre ňu tou najlepšou odmenou.


sperky1

sperky2

sperky3

sperky4

sperky5

sperky6

sperky7

sperky8

sperky9

sperky10

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Martina Lidinská : 28.09.2010

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-46619350-slovenka-ktorej-sperky-zdobia-kralovnu