Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák dostal poisťovňu z ťažkých strát


Boris Čuchran vytiahol spoločnosť Generali Bulgaria z ťažkých strát medzi tamojšiu elitu.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Skúsenosti s veľkým biznisom zbieral po celom svete. Pracoval pre nadnárodné firmy v Prahe, Paríži i Londýne. Dnes už rok a pol šéfuje siedmim spoločnostiam poisťovacieho koncernu Generali v Bulharsku. Pod palcom má väčšinu oblastí od holdingu po životnú a neživotnú poisťovňu, zdravotnú poisťovňu či polikliniku.
Za svoj najväčší úspech považuje Boris Čuchran to, že hlboko stratové spoločnosti Generali Bulgaria vytiahol za rekordne krátky čas medzi bulharskú špičku. "Na tunajšom trhu sme jedna z najziskovejších poisťovní. Pokiaľ ide o umiestnenie podľa veľkosti, v oblasti zdravotného poistenia sme dvojka, v korporátnom poistení trojka a sme tiež jedným z najvýznamnejších poskytovateľov povinného zmluvného poistenia,“ hovorí 44-ročný Slovák.

Riaditeľom piatykrát
Ako generálnemu riaditeľovi sa Čuchranovi podarilo za pol druha roka stabilizovať koncern, na čele ktorého stojí, a to v čase najväčšej hospodárskej krízy. V Sofii šéfuje zhruba šiestim stovkám zamestnancov, medzi ktorými sú skúsení odborníci z viacerých európskych krajín.

Rozhodnutie poveriť takouto vysokou funkciou slovenského manažéra však rozhodne nebolo náhodou. "Predpokladám, že hlavným dôvodom boli moje predchádzajúce skúsenosti z riadenia spoločností v oblasti financií a poisťovníctva. Predsa len, dnes som generálnym riaditeľom piatykrát v mojej profesionálnej kariére, v rôznych krajinách strednej a východnej Európy,“ pripomína Boris Čuchran.

Na bulharskom trhu patrí Generali medzi stredne veľké značky. "Naše špecifické postavenie spočíva v tom, že Generali je tu chápaná ako prémiová značka. Nie sme teda najlacnejší, ale trh a analytici nás považujú za jednu z dvoch najlepších a najstabilnejších poisťovní na bulharskom trhu.“

Generali Bulgaria má vybudované postavenie najmä v oblasti korporátneho biznisu, kde je preferovaným poistiteľom medzinárodných spoločností v Bulharsku - od energetiky po medzinárodné reťazce či banky. Rovnako je to obľúbená značka aj u retailovej klientely, teda hlavne pre bulharskú strednú a vyššiu strednú vrstvu. "Máme približne štvrť milióna retailových klientov, z ktorých sme stotisíc získali len za posledný rok.“

Dlhá cesta do Sofie
Čuchranova cesta do Bulharska viedla cez Paríž, kde po ukončení štúdií na Ecole National d’Administration dostal v roku 1993 ponuku ísť pracovať do európskych inštitúcií. Odmietol dvojnásobný plat a uprednostnil tvrdý súkromný biznis. Najskôr sa zamestnal ako manažér pre medzinárodný rozvoj v spoločnosti Groupama Assurance International v Paríži. Následne po pár rokoch v službách spoločnosti Deloitte v Paríži a Londýne dostal chuť vrátiť sa do strednej Európy. "Začal som najskôr ako riaditeľ pre stratégiu ČSOB banky v Prahe a postupne som prešiel viacerými vedúcimi funkciami v tejto skupine a nakoniec som bol generálnym riaditeľom ČSOB Poisťovne Bratislava. Bolo to prakticky prvýkrát, keď som sa vrátil na Slovensko po dlhých rokoch.“

Po návrate do Prahy Čuchran založil AEGON Pojišťovnu Česká republika. Medzitým krátko pracoval v Moskve pre skupinu Renaissance amerického finančníka Boris Jordana.

Okrem oblasti finančných služieb ho zaujíma aj oblasť podnikania na internete. "Preto sme s partnermi v roku 2006 založili prvý slovenský internetový poisťovací portál Netfinancie.sk, ktorý je, mimochodom, dnes asi najúspešnejším projektom slovenského internetu v oblasti finančných či poisťovacích služieb.“

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Pavel Novotný : 21.09.2010

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-46510650-slovak-dostal-poistovnu-z-tazkych-strat