Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, ktorého obrazy zdobia zbierky na celom svete


Eduard Ambróz. Umelecké diela bratislavského rodáka visia na stenách ministerstiev, sídel svetových firiem i popredných galérií.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Tisíce hodín strávených v ateliéri, návštevy svetových galérií a múzeí či stovky prebdených nocí. Aj takto vyzeral uplynulé štyri desaťročia život svetovo uznávaného maliara a rodáka z Bratislavy Eduarda Ambróza. Dnes úspešný výtvarník žije v kanadskej Ottawe a jeho umelecké diela zdobia steny galérií, súkromných zberateľov, svetových organizácií a spoločností po celom svete, od Spojených štátov po Nový Zéland.
Ambróz začínal predajom svojich diel v nábytkárskych obchodoch a postupom času sa dopracoval až k návrhom diel pre kanadské ministerstvo kultúry. "Moje začiatky boli veľmi skromné. Začínal som pred 35 rokmi na cene 35 dolárov za vodomaľbu, dnes sa ceny mojich obrazov pohybujú až do výšky päťtisíc dolárov za dielo,“ priznáva Ambróz.

Celosvetové uznanie
Ambróz sa venuje takzvanému úžitkovému umeniu. Postupom času si zriadil vlastné štúdio, v ktorom trávi väčšinu času. Počas 40 rokov v umeleckej brandži sa dokázal vypracovať na takú vysokú úroveň, že jeho obrazy prezentujú v mnohých kanadských galériách od Montrealu, Toronta, Ottawy až po Vancouver.

Jeho práca však nespočíva len v tom, že obrazy vystavuje. Veľa z jeho diel majú možnosť vlastniť vo svojich zbierkach aj súkromní zberatelia či celosvetové organizácie, pre ktoré vytvára diela takzvane na mieru. "Štyria z piatich mojich zákazníkov sú súkromníci a zvyšok veľké koncerny.“ Prostredníctvom galérií sa jeho obrazy dostali do rôznych kútov sveta, ako napríklad do New Yorku, Talianska, Japonska, Nového Zélandu, Taiwanu alebo napríklad do havajského Honolulu. "Súčasťou kolobehu mojich diel sa stali aj turisti, ktorí si z času načas nejaký obraz odnesú so sebou domov,“ priznáva Ambróz.

Tisíce obrazov
Za desaťročia, ktoré venoval Ambróz umeniu, si záujemcovia od neho kúpili 18-tisíc umeleckých diel. Okrem súkromných zberateľov sa však venuje aj zákazkám, ktoré si u neho objednajú súkromné spoločnosti s celosvetovým pôsobením. Aj takto sa mu podarilo skrášliť svojimi dielami priestory Kanadskej astronautickej spoločnosti alebo rôznych farmaceutických koncernov, ktoré okrem Toronta pôsobia napríklad aj v Číne.

Umelec aj biznismen
Paradoxné je, že doma na Slovensku talent Ambróza nedokázal nik odhaliť. Umenie ho totiž priťahovalo už v mladosti. Po neúspešných prijímačkách na umeleckú školu v Prahe dokončil štúdium na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. "Na prijímačkách bolo 600 uchádzačov a do ročníka brali len dvanástich z nich. V porovnaní s výtvarníkmi, ktorí pracovali v umeleckej sfére už predtým, som bol slabý.“
Maľovaniu sa tak naplno začal venovať až po tom, ako emigroval do Kanady. Cesta za úspechom však podľa neho spočíva v tom, ako dokáže človek reagovať na potreby svojho okolia. "Severná Amerika je miesto, kde všetko prebieha na praktickom podklade. Keď je vaša tvorba tým, čo verejnosť obdivuje a kupuje, čoskoro si vás všimnú aj médiá. Tie hrajú v tomto procese veľkú úlohu,“ priznáva Ambróz.

Podľa neho je dôležité, aby umelec načúval svojmu okoliu a predovšetkým verejnosti. Byť uznávaným a zároveň predávaným umelcom sa podľa neho prakticky nedá bez toho, aby zároveň nebol človek aj biznismenom. "Nevytváram to, čo nechcem, ale na druhej strane musím vedieť, čo moje okolie a zákazníci potrebujú.“

Svoju prácu vníma umelec zo Slovenska skôr ako poslanie, ktorému sa venuje prakticky nepretržite. Podľa jeho slov to však v umeleckej brandži ani inak nejde. "Ako výtvarník žijem 24 hodín denne. Neustále mám nové objednávky a v hlave nachádzam množstvo myšlienok a nápadov.“ Ako správny umelec sa Ambróz necháva inšpirovať celým svojím okolím. "Živnou pôdou pre moju tvorbu je aj cestovanie alebo okolitá príroda,“ dodáva s úsmevom výtvarník.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Martina Lidinská : 14.09.2010

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-46413130-slovak-ktoreho-obrazy-zdobia-zbierky-na-celom-svete