Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovenka, ktorá vás privíta na letisku v Paríži


Zuzana Licko. Typografka žijúca v Kalifornii navrhla desiatky druhov písma, na ktoré narazíte doslova všade.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy našich úspešných rodákov.

Jej nápis víta každoročne milióny turistov na frekventovanom parížskom letisku. "Welcome to Paris," prečíta si na obrovskej tabuli každý, kto vystúpi z lietadla. Okrem zopár ľudí však nikto nevie, že toto privítanie je zhotovené v písme, ktoré navrhla bratislavská rodáčka, 49-ročná Zuzana Licko. Tá v roku 1985 v USA založila a vedie spoločnosť Emigre, ktorá už štvrť storočia navrhuje nové netradičné druhy písma. "Naše písma nájdete všade. V časopisoch, novinách, reklamách, na bilbordoch, používajú ich rôzne spoločnosti či profesionálne športové tímy,“ hovorí .

Licko dnes žije v kalifornskom Berkeley, kde sa spolu s manželom venuje riadeniu dizajnérskej spoločnosti. "Keď napríklad vstúpim do obchodu s knihami, vždy som prekvapená, koľko veľa obálok kníh má dizajn Mrs Eaves alebo Filosofia, teda dvoch typov písma, ktoré som navrhla ešte v 90. rokoch. To je vždy okamih, keď cítim hrdosť,“ hovorí Licko. V zbierke jej celosvetovo úspešných písiem je napríklad aj populárny Matrix.

Zuzana Licko je tiež mimoriadne hrdá na to, že jej práca je v súčasnosti v trvalej výstave zbierok dizajnu Múzea moderného umenia v New Yorku a San Franciscu.

Osudový grafický dizajn
Za 25 rokov práce sa typografické dielka z tvorivej dielne manželov Zuzany Licko a Rudyho VanderLansa rozšírili doslova do celého sveta. "Zakaždým nás udiví, koľko ľudí používa naše fonty. Často pritom vidíme ich kombinácie, ktoré by nám predtým ani nenapadli,“
hovorí s úsmevom Licko. Tá prirovnáva prácu dizajnérov k architektom. "Vymýšľame typy písma, ktoré sú ako tehly v budove. Používame ich a kombinujeme v dizajnoch, aby vyzerali úžasne.“

Zuzana bola šesťročné dievčatko, keď sa jej rodičia v roku 1968 rozhodli nevrátiť sa z dovolenky v Juhoslávii do Československa, obsadenom sovietskymi vojskami. Celá rodina odišla do Spojených štátov, kde Zuzana začala chodiť do školy a po čase sa nadchla architektúrou. Aj preto jej porovnanie dizajnérov s architektami nie je náhodné. Neskôr prešla na grafický dizajn, aby zistila, že typografia ju baví zo všetkého najviac. "Fascinovalo ma experimentovanie s písmom ako ilustráciou. Ale bolo to ešte pred tým, než digitálna revolúcia otvorila možnosti produkovať dizajny písma každému, kto mal počítač. Takže dovtedy som len používala a hrala sa s existujúcimi typmi písma, nevytvárala som ich.“

Prelomový počítač
Zlom prišiel v roku 1984, keď skončila školu. Práve vtedy prišiel na trh prvý počítač Macintosh. "Jeden sme si kúpili a okamžite som začala experimentovať s dizajnovaním bitmapových fontov, čo v tom čase bol vrchol dizajnu umeleckého písma pre Macintosh. Bolo to ešte pred laserovými tlačiarňami PostScriptom. Odvtedy sa moje zručnosti pri dizajnovaní písma vyvíjali spolu s technológiou,“ pripomína Licko.

Práve schopnosti Macintosha, ktorý umožnil jedinému človeku navrhovať a vytvárať nezávislé fonty, boli základným impulzom pre založenie typografickej spoločnosti. Rozhodli sa v pravý čas - v polovici 80. rokov bolo ešte málo spoločností, ktoré predávali fonty pre Macintosh.

Úspešný Matrix
Dnes považuje Licko za svoj najväčší úspech práve založenie spoločnosti Emigre. "Ja sa sústredím na dizajn a produkciu typov písma a mám na starosti väčšinu administratívnej práce - je to tak 50 na 50. Rudy navrhuje vzorky a ďalšie propagačné materiály, ktoré vyrábame, aby sme naše písma lepšie predali a urobili im reklamu.“ Spoločnosť Emigre takisto poskytuje licencie a distribuuje typy písma iných dizajnérov z celého sveta. S mnohými z nich spolupracujú na vydaní ich dizajnov.

Medzi prvé projekty z dielne Zuzany Licko patrí napríklad písmo Matrix, ktoré vzniklo v polovici 80. rokov, teda dávno pred nakrútením rovnomenného filmu. Odvtedy sa počet navrhnutých fontov pohybuje v stovkách. V súčasnosti sa Licko sústredí predovšetkým na redizajn starších základných fontov. "Technológia, širšie možnosti pre dizajnérov a takisto moje vlastné zručnosti sa od ich vzniku zmenili tak veľmi, že si tieto dizajny zaslúžia, aby som sa k nim vrátila.“ Jedným z posledných výtvorov sa tak stalo písmo Mr Eaves, ktoré je pokračovateľom úspešného fontu Mrs Eaves z 90. rokov.

Veľkú úlohu zohráva aj profesionálny posun Licko v kariére a tým nový pohľad na vec. Skúsený dizajnér totiž môže niekedy veľmi rýchlo zamietnuť nápady, ktoré si, naopak, začiatočník vyberie, aby ich skúmaním strávil veľa času. V iných prípadoch môžu byť skúsenosti nevyhnutné, aby sa podarilo vyriešiť určitý komplexný problém. "Všetky tieto pohľady sú dôležité, aby sa podarilo vytvoriť rozličnú typografickú scénu.“

typografia-pismo-zuzana-licko

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Pavel Novotný : 07.09.2010

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-46291670-slovenka-ktora-vas-privita-na-letisku-v-parizi