Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák stráži počasie sveta


Miroslav Ondráš šéfuje celosvetovému systému pozorovania počasia na Zemi.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Počasie a meteorológia sa preňho stali životným osudom. Už niekoľko rokov šéfuje v ženevskej centrále Svetovej meteorologickej organizácie divízii, ktorá má pod palcom rozvoj a plánovanie globálneho pozorovacieho systému. Jeho tím má na starosti technickú koordináciu všetkého, čo sa týka pozorovania počasia a jeho zmien na celom svete. "Prostredníctvom 189 členských krajín a území vytvárame podmienky pre pozorovanie a meranie parametrov ovzdušia a vody napríklad z pozemných meteorologických staníc, lietadiel, balónov, ako aj bójí či lodí v moriach a oceánoch,“ pripomína rodený Bratislavčan Ondráš.

Účinnejšie metódy
Súčasná meteorológia bojuje s veľkými výzvami, napríklad klimatickými zmenami. Aj preto experti v tejto oblasti musia vyvíjať nové a lepšie technológie, vďaka ktorým sa meteorológia bude dynamicky vyvíjať. Ich väčšou efektivitou sa budú v Helsinkách zaoberať tri dôležité podujatia venované kvalitnejším meteorologickým prístrojom a pozorovacím metódam.

Práve ich príprava teraz naplno zamestnáva aj Ondráša. Experti si budú vymieňať svoje poznatky, koordinovať aktivity a chcú prehodnotiť štandardné postupy v pozorovacej sieti. Dohodnú sa tiež na budúcich prioritách a stratégiách, ktoré by mali zlepšiť globálny pozorovací systém svetovej organizácie.

Po pár rokoch praxe doma i vo Švajčiarsku nasledovalo tri a pol roka v africkej Ugande, kde sa Ondráš podieľal na budovaní tamojšej meteorologickej služby. Po návrate domov popri práci pre Slovenský hydrometeorologický ústav stíhal budovať aj regionálny úrad Svetovej meteorologickej organizácie pre Európu. "Extrémna pracovná vyťaženosť v tom čase mi nedovolila venovať potrebný čas deťom a rodine, a tak som sa rozhodol v januári 2002 pracovať len v Ženeve, kam sa rodina za mnou presťahovala.“ Náročný postup v kariére a medzinárodné úspechy mu postupne priniesli prvé ovocie a pred troma rokmi sa z Ondráša stal vedúci divízie pre integrované pozorovacie systémy.

Celosvetový vplyv
Práca pre špecializovanú agentúru OSN sa pre Ondráša postupne stala takmer drogou, bez ktorej nedokáže žiť. "Moje zamestnanie mi umožňuje ovplyvňovať celosvetové dianie v oblasti, za ktorú som zodpovedný. V každej krajine, kde pozorujete a meriate počasie, nájdete ,odtlačky’ svojej práce.“

Zamestnanie vo svetovej organizácii však má aj prísne pravidlá. Človek v nej musí rešpektovať etický kódex, najmä záväzok lojality a musí byť nestranný. "Vyžaduje si to poctivú a tvrdú prácu a neustále vzdelávanie sa.“

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Martina Lidinská : 31.08.2010

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-46129090-slovak-strazi-pocasie-sveta