Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, ktorý odkryl záhadu vesmíru


Mladý vedec Norbert Werner z americkej NASA objavil tajomnú kozmickú pavučinu.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Z východoslovenskej Rožňavy ho cesta zaviedla až do legendárneho amerického vesmírneho úradu NASA. Po získaní doktorátu na Utrechtskej univerzite sa dostal na Stanford, kde dnes spolupracuje s vedcami z celého sveta. Medzi jeho najväčšie úspechy patrí objav tzv. kozmickej pavučiny. Fyzici existenciu tohto riedkeho plynu, ktorý je akýmsi "stavebným materiálom“ vesmíru síce predpokladali, nikomu sa ho však doteraz nepodarilo nájsť. "Neviem si predstaviť, že by som robil niečo iné,“ hovorí 29-ročný Norbert Werner, ktorého si NASA vybrala pre jeden zo svojich odvážnych projektov.

Apollo namiesto rozprávok
Norbert Werner sa astronómii venuje odmalička. Ako dieťaťu mu otec pred spaním namiesto rozprávok hovoril o hviezdach, vesmíre a projekte Apollo. Možno práve
tam sa v Norbertovi zrodila jeho celoživotná vášeň pre nočnú oblohu. Už na základnej škole sa rozhodol nasledovať svoje túžby a zúčastňoval sa na rôznych astronomických táboroch. Po strednej škole bolo jeho smerovanie jasné - Prírodovedecká fakulta v Košiciach.

Ako prvák na vysokej škole presvedčil vedenie fakulty, aby uzavrela bilaterálnu dohodu s univerzitou v holandskom Utrechte, lebo na ňu chcel ísť študovať v rámci výmenného programu Európskej únie Socrates/Erazmus. Ako štvrtákovi sa mu to aj podarilo.

Tri mesiace v Holandsku však nezasvätil štúdiu na univerzite, ale výskumu na Utrechtskom ústave pre výskum vesmíru. "Všetky kurzy už boli v tom čase rozbehnuté a ja som si nemal čo zapísať. Tak mi povedali, že najlepšie bude, keď začnem rovno robiť výskum,“ spomína na svoje začiatky v zahraničí. Pri práci s družicami sa osvedčil a dostal ponuku pokračovať vo výskume aj na doktorandskom štúdiu. Ponuku prijal a po dokončení štúdia na Slovensku sa jeho domovom stal na štyri roky Utrecht.

Whisky na Stanforde
Po skončení doktorandského štúdia v Utrechte sa rozhodol pre Spojené štáty. Prihlásil svoj výskumný projekt do prestížneho programu Chandra Fellowship - a uspel. NASA mu tak prisľúbila trojročný výskum na ktorejkoľvek univerzite v Amerike. Voľba padla na Stanford.

Prestížny grant dostane ročne len päť vyvolených. Čím zaujal práve ten jeho? "Počas štúdia som nebol pasívny. Nerobil som iba veci, ktoré mi povedali. Mal som vlastné nápady. Spolupracoval som s viacerými európskymi inštitútmi na zaujímavých projektoch,“ prezradil mladý vedec.

Stanford mu učaroval od prvého momentu. "Spomínam si, ako som prišiel na univerzitu a v jednej z miestností skupina ľudí popíjala whisky. Vždy vo štvrtok po prednáškach sa totiž hosťujúci prednášajúci stretnú s miestnymi vedcami a študentami pri poháriku whisky a debatujú. Je tam veľmi príjemná a priateľská atmosféra,“ dodáva.

Kozmická pavučina dokázaná
Norbert Werner sa vo svojom výskume venuje vplyvu supermasívnych čiernych dier na vývoj galaxií. "Galaxie, ktoré pozorujeme, sú menšie, ako teoretici predpokladali. Zistilo sa, že to spôsobujú výtrysky energie zo stredu takzvaných akréčných diskov v okolí čiernych dier, ktoré strhávajú okolitý plyn. Ten by inak chladol a vytváral nové hviezdy.“ Čierne diery takto galaxie "sterilizujú“ a zabraňujú ich zväčšovaniu.

Mladému Rožňavčanovi sa nedávno podaril významný objav. Spolu so svojím tímom zaznamenal stopy tzv. kozmickej pavučiny. Ide o riedky plyn, ktorý spája kopy galaxií. Doteraz existoval len vo fyzikálnych výpočtoch, Wernerovi sa však podarilo na základe pozorovaní, ktoré sám navrhol, existenciu tohto plynu dokázať. O jeho objav sa zaujímali mnohé svetové médiá. V Holandsku o ňom hovorili dokonca v hlavných správach. Slovensko však až doteraz svojmu úspešnému vedcovi a jeho objavu nevenovalo pozornosť.

Kto je Norbert Werner
Narodil sa v roku 1981 v Rožňave. Ako žiak základnej a strednej školy sa zúčastňoval astronomických táborov, pravidelne navštevoval rožňavské observatórium. Vyštudoval fyziku na univerzite v Košiaciach a doktorát má z holandského Utrechtu. Momentálne pôsobí na americkom Stanforde v rámci projektu NASA. Jeho najvýznamnejším objavom je dôkaz tzv. vesmírnej pavučiny.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

03.08.2010

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-45401750-slovak-ktory-odkryl-zahadu-vesmiru