Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, čo vymyslel písmo pre Ala Gora


Bývalý americký viceprezident napísal svoju najnovšiu knihu v písomnej verzii, ktorú špeciálne pre neho navrhol Peter Biľak.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Grafický dizajn a typografiu študoval na univerzitách v Spojených štátoch, Anglicku či Paríži. Po skončení štúdia rozbiehal kariéru dizajnéra v renomovanom ateliéri Studio Dumbar v holandskom Haagu. "Táto práca mi dala dostatok skúseností a odvahy, aby som začal s vlastným podnikaním,“ hovorí 37-ročný Peter Biľak, ktorý je zakladateľom a majiteľom spoločnosti Typotheque, jedného z najžiadanejších dizajnérskych štúdií v Holandsku.

Typotheque sa špecializuje najmä na vývin nových druhov písma. Tie sa rozšírili doslova po celom svete. "Medzi zaujímavých používateľov našich písem patrí napríklad bývalý americký viceprezident Al Gore. Pre neho sme dokonca robili špeciálnu verziu písma, ktorú použil vo svojej novej knihe. Používa ich však aj Európsky parlament, rôzne múzeá po celom svete, časopisy National Geographic či Eve Magazine, noviny El Correo alebo Sunday Times a ďalšie periodiká v zahraničí i na Slovensku,“ tvrdí rodák z Prešova. Ten nedávno zistil, že grécka teroristická organizácia Epanastatikos Agonas používa jeden z jeho typov písma, teda fontov, na svojich letákoch. "Za to však, samozrejme, nikdy neplatili,“ pripomína s úsmevom Biľak.

Kráľovská známka
Jeho spoločnosť Typotheque je akýmsi minibutikom, ktorý okrem neho a manželky zastrešuje zhruba desiatku spolupracovníkov. "Kedysi bola naša práca podobná tomu, čo robia agentúry dizajnu - po prijatí projektu sme ho koncepčne spracovali, urobili návrhy a zabezpečili produkciu. Dnes je to trochu inak. Robíme oveľa menej na zákazku. Väčšinu našej práce tvoria dlhodobé aktivity, ako vývoj písma a webových aplikácií. Neskôr predávame licencie za ich používanie. Takže mojou prácou je sledovanie rozbehnutých projektov a vymýšľanie budúcich.“
Mladý Slovák však navrhol napríklad aj sériu známok pre Kráľovskú holandskú poštu, ktorá ho oslovila s ponukou na spoluprácu. "Tie známky sú malý paradox. Je to môj najmenší a zároveň najväčší projekt. Najmenší fyzicky, pretože známka meria len 1,2 krát jeden centimeter. Súčasne je však aj najväčší, pretože s modifikáciami ich bolo od roku 2004 vytlačených už vyše 140 miliónov kusov," hovorí Peter Biľak.
Práve vďaka vytvoreniu holandských známok dostal pozvánku, aby spolupracoval na najnovšej edícii slovenských euroznámok. "Bola to ďalšia zaujímavá skúsenosť," hovorí Biľak, s ktorého dielami sa práve vďaka pošte dostávajú každodenne do kontaktu milióny ľudí.

Expanzia do Indie
Úspešný dizajnér sa nebojí žiadnej výzvy - najnovšie založil firmu so sídlom v indickom Ahmadabáde. "Budeme tam vyvíjať písma pre indické jazyky, ako je gudžarátčina, hindi, tamilčina, bengálčina a iné. Koncom leta sa chystám do Indie, aby som koordinovať začiatok firemných aktivít a zároveň prednášal na univerzitách v Mumbai, Pune a Bangalore.“

Okrem toho vyučuje Biľak grafický dizajn aj na Kráľovskej akadémii umení v Haagu. "Požiadal ma o to koordinátor akadémie. Učím jeden deň do týždňa na postgraduálnom kurze Písmo a médiá. Naši desiati študenti väčšinou pochádzajú z desiatich rôznych krajín a už sme tam za tých pár rokov mali aj troch Slovákov.“

Peter Biľak sa podľa vlastných slov už dávno prestal zamýšľať nad tým, či sa viac cíti ako pedagóg, dizajnér alebo biznismen. "Baví ma práve mix disciplín, zmena rytmu práce, jazyka i prostredia. Cením si rôzne vplyvy a médiá, s ktorými pracujem. V Holandsku žijem už trinásť rokov, teda celý môj profesionálny život, a určite čerpám zo slovenskej i z holandskej kultúry. Práve to mi možno pomáha odlíšiť sa od ostatných."

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Pavel Novotný : 27.07.2010

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-45249930-slovak-co-vymyslel-pismo-pre-ala-gora