Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Ján Závodný


Pred 120 rokmi sa v Brezovej pod Bradlom narodil priekopník slovenskej kinematografie Ján Závodný.

Do USA sa dostal v roku 1908 so strýkom. Pracoval ako stolár v dielni na výrobu klavírov a vo voľnom čase ako uvádzač v kine Casimir v Jeffersonovom parku v Chicagu. O desať rokov bol už jeho majiteľom.. V roku 1920 sa Závodný stal spoluzakladateľom a akcionárom americko-slovenskej spoločnosti Tatra-film Corporation.

Zástupcovia spoločnosti, americkí Slováci Ján Závodný (produkcia), bratia Jaroslav Siakeľ (réžia) a Daniel Siakeľ (kamera), a František Horlivý (kostýmy) prišli v roku 1921 na Slovensko s cieľom nakrútiť prvý slovenský hraný nemý film Jánošík. Na Slovensku sa nakrúcalo od júna do augusta toho roku v Blatnici, v Gaderskej a Blatnickej doline, v Mošovciach a Šútove. V úlohe Jánošíka sa predstavil legendárny Teodor Pištěk. Na jeseň sa filmový štáb presunul do Prahy, kde dokrútil niekoľko interiérových scén a záverečnú scénu filmu – rozsudok nad Jánošíkom - na Kampe a pod Černínskym palácom.

Film Jánošík mal premiéru 25. novembra 1921 v Prahe, 1. decembra toho istého roku v Chicagu a 3. januára 1922 v Žiline. Na anglické titulky peniaze nezostali, preto sa film v Chicagu premietal len Slovákom. Tržby v Československu dosiahli skoro 19 miliónov korún.

Po nakrútení filmu sa filmová spoločnosť rozpadla. Slovenská verzia Jánošíka sa stratila, americká verzia sa stala majetkom Jána Závodného. Jánošík ležal zabudnutý takmer 50 rokov v jeho garáži v Chicagu. V roku 1970 ju daroval Slovenskému filmovému ústavu v Bratislave, ktorý film po zreštaurovaní historikom Ivanom Rumanovským a ozvučení hudbou Jozefa Malovca uviedol v obnovenej premiére v Bratislave v roku 1975. Zúčastnil sa na nej aj Ján Závodný, ktorý v tom čase nakrútil pre amerických krajanov dvojhodinový farebný film o Slovensku..

Prvý slovenský hraný nemý film Jánošík bol v roku 1995 zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Slovensko sa zaradilo medzi prvých desať krajín, ktoré vyrobili dlhometrážny nemý hraný film.

Ján Závodný zomrel 18. februára 1980 v Chicagu vo veku nedožitých 90 rokov

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

sli : 26.07.2010