Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovenka, ktorá vybudovala alpský hotel


Ingrid Murínová hostí vo svojom Hotel Haus Semmering celebrity z Rakúska i z okolitých krajín.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Preraziť v hotelovom biznise sa pokúšala už doma na Slovensku. Niekoľko rokov tvrdo pracovala v jednom z hotelov, po čase však zistila, že tu nemá žiadnu šancu profesionálne vyrásť. Neuspela ani s odvážnym plánom vydražiť spolu s manželom tesne po revolúcii v malej privatizácii menší hotel - ako hovorí, chýbali im na dražbách "vyholené hlavy a silné päste“, ako to vtedy na Slovensku bežne chodilo.

Začiatky v Safariparku
Takáto situácia jej úplne vzala chuť podnikať na Slovensku. "Nakoniec sme sa vybrali skúsiť šťastie do Rakúska. Tam som vyhrala hneď na prvýkrát konkurz do Safariparku, kde som začínala ako tlmočníčka a sekretárka. Veľmi rýchlo som však postúpila a viedla celú reklamu pre východnú Európu,“ hovorí Ingrid Murínová, ktorá dnes vlastní a vedie úspešný hotel v obľúbenom lyžiarskom stredisku Semmering v rakúskych Alpách.

V Safariparku, ktorý bol vyhľadávanou víkendovou destináciou stoviek slovenských rodín, strávila Ingrid Murínová desať rokov. "Bola to moja škola života. Mala som skvelého šéfa, škoda, že už nežije. Ten ma zasvätil skoro úplne do všetkého, čo pre podnikanie bolo treba vedieť,“ spomína Ingrid Murínová. Práve odtiaľ pramenia skúsenosti, ktoré jej neskôr pomohli vo vlastnom biznise.

Pred desiatimi rokmi sa Ingrid Murínová rozhodla pre radikálnu zmenu. Vrátila sa k hotelierstvu, ale už nie ako zamestnankyňa, ale majiteľka. Vybrala si bývalý starší odborársky hotel rakúskej vyššej inteligencie. "Samozrejme, bolo ho treba úplne zrekonštruovať od päty až po hlavu a zmodernizovať tak, aby oddychovo i pracovne vyhovoval potrebám dnešnej klientely,“ hovorí šikovná podnikateľka.

Manažérka i psychologička
Ingrid Murínová dnes osobne dohliada takmer na všetko, čo sa v Hoteli Haus Semmering deje. "Hotelier má mnohé zamestnania. Musí, samozrejme, ovládať stolovanie, gurmánstvo, etiku, zákony. Musí tiež byť dobrý psychológ, bytový architekt, stavbár, remeselník, manažér, učiteľ i právnik a, samozrejme, v neposlednom rade dobrý biznismen bez presne stanoveného pracovného času s očami úplne všade,“ hovorí.

Na úplnom začiatku boli pochybnosti najmä zo strany domácich, ktorí považovali Slovákov za akýchsi prisťahovalcov. Dnes k nim chodia do hotela celé rodiny lyžiarov, ale i známe osobnosti, ktoré tu napríklad chcú stráviť Vianoce. "Chodia k nám celebrity nielen zo Slovenska, ale aj z ďalších krajín. O mnohých z nich ani neviem, že sú slávni. Len od ostatných hostí sa dozvedám, že sú vo svojej krajine známi speváci, herci či politici. Náš hotel vyhľadávajú aj z dôvodu anonymity, ktorú majú u nás zaručenú. Počas všetkých veľkých sviatkov nás mnohí z nich navštevujú, čo si veľmi cením.“

Niektorí pritom majú úplne špecifické požiadavky. "Máme hostí, ktorí majú u nás vlastné matrace. Sú aj takí, čo si presne určia, aký stromček chcú mať počas Vianoc v apartmáne alebo v izbe. Veľakrát tiež k nám prídu hostia, ktorí už skutočne potrebujú celodennú opateru. Sú však aj takí, ktorí presne vedia, ktorou nohou potrebujú vstať z postele.“

Slovenské párty
Podnikavá Slovenka už nepovažuje za neobvyklé požiadavky ani najrôznejšie diéty - ich zabezpečenie je v hoteli samozrejmosťou. "Organizujeme množstvo podujatí, špeciálne programy, semináre s naozaj najrôznejšími žiadosťami, ale aj prekrásne narodeninové párty slovenských rodákov, žijúcich napríklad i v havajskom Honolulu.“

Aj vďaka tomu sa Hotela Haus Semmering aktuálna ekonomická kríza nejako citeľne nedotkla. "V predchádzajúcich dvoch zimných sezónach i vo vlaňajšej letnej sezóne sme dosiahli naše vrcholné výsledky. Podľa mňa je dôležité neustále zvyšovať úroveň služieb, alebo prinajmenšom zachovať tú, ktorú už máte. Klienti vám to potom určite vrátia,“ uzatvára Ingrid Murínová.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Pavel Novotný : 06.07.2010

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-44671430-slovenka-ktora-vybudovala-alpsky-hotel