Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Športové aktivity v Súre


V nedeľu popoludní na morskej pláži v starobylom libanonskom meste Súr sa uskutočnilo zaujímavé podujatie. Výbor Asociácie absolventov českých a slovenských vysokých škôl v Libanone zorganizoval športové zápolenie pre deti krajaniek a absolventov, na ktoré pozval aj deti z neďalekého palestínskeho tábora Ad Rašidieh.

Akcia bola pôvodne plánovaná na začiatok júna pri príležitosti MDD, avšak kvôli tunajším voľbám bola preložená na vhodnejší termín. Najväčší záujem bol o zápolenie vo futbale, ale na svoje si prišli aj hráči bedmintonu a plážového tenisu. Súťaž v plávaní sa kvôli dosť rozbúrenému moru nekonala. Vytvoriť futbalovú jedenástku nebol žiaden problém, záujemcov, najmä z radov libanonských a palestínskych nadšencov, bolo naozaj dosť. Futbalové družstvo palestínskych chlapcov doplnili sýrski športovci, takže sa vytvoril celkom zaujímavý „ medzinárodný manšaft“. Za nadšeného a priateľského povzbudzovania plážových divákov, zápas sa skončil nerozhodne 2 : 2, čo potvrdilo vyrovnanosť síl a úrovne družstiev.

Toto športové podujatie bolo značne symbolické, lebo aj celý Libanon žije po tieto dni Svetovým šampionátom vo futbale. Tunajšia mládež – deti krajaniek nevynímajúc –pozná všetky súťažiace tímy a výsledky doterajších zápasov. S ľútosťou komentovali aj „nešťastný“ gól v závere stretnutia Nový Zéland – Slovensko. Ako povedal Rámi ( jeho mama je Slovenka)- „ všetci moji spolužiaci fandili mužstvu Slovenska a po zápase mi posielali sms-ky, aby som si z toho nič nerobil, lebo vo futbale treba rátať so všetkým“. Výsledok spomínaného zápasu nepotešil ani krajanky, ktorým na dobrej nálade nepridala ani skutočnosť, že medzi vlajkami súťažiacich krajín, ktoré tu predávajú vo všetkých športových predajniach, v supermarketoch, na benzínových staniciach, autobusových zastávkach a pod. chýbajú vlajky Slovenska. Jednoducho ich tu nemajú.

Po skončení športového popoludnia nasledovalo bohaté pohostenie a voľná debata organizátorov podujatia s mladými športovcami. Ešte šťastie, že sa celá akcia skončila pred zverejnením výsledku zápasu Slovensko – Paraguaj, lebo by to určite ubralo z entuziázmu a dobrej nálady prítomných. Skormútenie „českých a slovenských“ súťažiacich bolo naozajstné. Nikto nerátal s takou veľkou porážkou.

Napriek tejto smutnej správe z Afriky, športové popoludnie sa vydarilo a splnilo svoj cieľ. Výbor Asociácie absolventov českých a slovenských vysokých škôl plánuje aj v budúcnosti organizovať podobné podujatia a ešte vo väčšom rozsahu.

1

2

3

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Božena Farhatová, Libanon : 21.06.2010