Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Pravica sa dohodla


Lídri štyroch pravicových strán - SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd - sa dohodli na spoločnom postupe pri vytvorení spoločnej vlády. Lídri strán – Iveta Radičová, Richard Sulík, Ján Figeľ a Béla Bugár podpísali vyhlásenie, ktoré ich zaväzuje k spoločným rokovaniam.

Za priority novej vlády považujú boj s dôsledkami hospodárskej krízy a nezodpovednej politiky doterajšej vlády, vytváranie podmienok pre nové pracovné miesta, posilnenie postavenia rodín, zastavenie zadlžovania Slovenska, boj proti klientelizmu a korupcii.

Lídrom koalície sa stala Iveta Radičová, ktorá zároveň potvrdila, že dostala od víťaza volieb strany Smer pozvanie na rokovanie o budúcom zostavení vlády. Pozvanie však odmietla. Ponuku predsedu Smeru-SD Róberta Fica odmietli aj Richard Sulík, Ján Figeľ a Béla Bugár.

Pravicové strany sa dohodli, že si rezorty rozdelia v pomere 5 -4 -3 -3. SDKÚ by malo dostať okrem kresla premiérky aj ministerstvo zahraničných vecí a spravodlivosti. Uvažuje sa aj o školstve, alebo ekonomickom rezorte a kultúre.

KDH by malo dostať ministerstvo vnútra a predsedu parlamentu. SaS ministerstvo financií a sociálnych vecí. Most-Híd má istý rezort pôdohospodárstva.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

lass : 16.06.2010