Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Skončili


Veľkým prekvapením parlamentných volieb je, že prvý raz od svojho vzniku v roku 1991 sa do Národnej rady SR nedostala ĽS-HZDS. Päťpercentná hranica potrebná na to, aby sa strana dostala do parlamentu, sa stala Vladimírovi Mečiarovi osudnou.

Predseda Republikovej rady ĽS-HZDS Marián Klenko: "Chceme sa poďakovať voličom ĽS-HZDS, ktorí odovzdali v týchto parlamentných voľbách hlas. Volebný výsledok nás neteší, ale berieme ho na vedomie. ĽS-HZDS v týchto voľbách neprehrala. Prehralo Slovensko."

Vladimír Mečiar vydal písomné stanovisko, že strana nekončí a ďalej bude fungovať ako mimoparlamentný subjekt.

Pred bránou parlamentu skončila aj Strana maďarskej koalície. Jej predseda Pál Csáky a vedenie strany v reakcii na neúspech vo voľbách podali demisiu. Aj v tomto prípade ide prvú takúto volebnú prehru SMK od začiatku jej existencie. Ešte pred štyrmi rokmi ju volilo takmer 12 % voličov.

Pál Csáky označil tieto voľby za sviatok demokracie a poďakoval svojim voličom. "Teší nás, že na Slovensku nastane zmena vlády. To, čo tu bolo v uplynulom 4-ročnom období, bolo absolútne neprijateľné. Ako mimoparlamentná strana sa budeme teraz sústrediť na prípravu novembrových komunálnych volieb.“

Doterajší šéf SMK neľutuje, že sa rozišiel s bugárovcami, ktorí sa do parlamentu dostali. Pál Csáky nevylučuje, že niektorí súčasní členovia SMK po volebnej porážke materskej strany prejdú k bugárovcom do strany Most-Híd. Oficiálnu spoluprácu s Bélom Bugárom však Pál Csáky ostro odmietol.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

hhls : 14.06.2010