Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, ktorý šéfuje tímu Svetovej banky


Manažér International Finance Coorporation radí vládam rozvojových krajín, kde získať zahraničné investície.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Ekonóm a rodený Košičan Peter Kúsek len prednedávnom dovŕšil tridsiatku a jeho pracovné skúsenosti by mu mohli závidieť mnohí. Za veľkou mlákou sa mu svojou vytrvalosťou podarilo vyštudovať na svetoznámej univerzite Princeton a vypracovať sa až na manažéra v International Finance Corporation, ktorá patrí pod medzinárodný gigant Svetovú banku. "Mám na starosti tím právnikov a ekonómov, ktorí sú roztrúsení po rôznych krajinách sveta,“ priznáva Kúsek. Cieľom jeho práce je snaha o rozvoj tých najchudobnejších a najzaostalejších častí sveta. "Moja práca spočíva v poskytovaní poradenských služieb vládam rozvojových krajín.“

Slovensko si počína dobre
Tím, ktorý má Kúsek na starosti, zhromažďuje informácie o oblastiach investičného prostredia, najmä zákonov a inštitúcií, ktoré napomáhajú prílevu priamych zahraničných investícií. Okrem toho však pracuje mladý slovenský manažér so svojím tímom aj na výskumno-analytickom projekte o otvorenosti krajín pre vstup týchto finančných prostriedkov. "Asi o mesiac vydáme veľkú správu o otvorenosti ekonomík pre priame zahraničné investície, čo je v súčasnosti veľmi aktuálna a horúca téma, keďže mnohé krajiny sa snažia spamätať z dosahov hospodárskej krízy,“ potvrdzuje Kúsek. Medzi krajinami, ktoré skúmajú, nechýba ani Slovensko. "Súčasťou štúdie je aj Slovensko a musím povedať, že z toho vychádzame veľmi dobre, čo ma, samozrejme, veľmi teší,“ prezrádza "pikošky“ zo správy, na ktorej pracoval mnohočlenný tím.

Práca Kúseka naozaj baví. "Úlohou Svetovej banky je zlepšenie sociálno-hospodárskej situácie tých najchudobnejších vrstiev na svete. Som s našimi cieľmi úplne stotožnený a verím, že spolu s ostatnými rozvojovými organizáciami tieto ciele postupne napĺňame,“ prezrádza dôvody, prečo ho ciele Svetovej banky doslova fascinujú.

Je to práve cestovanie, ktoré robí tuto prácu pre rodeného Košičana ešte zaujímavejšou. "V Etiópii málokedy fungovala elektrina. V Tanzánii tesne pred vzlietnutím lietadla museli vyložiť väčšinu batožiny, lebo pilot mal pocit, že je lietadlo preťažené. V Ghane som dokonca išiel taxíkom značky Škoda Octavia. A v Nigérii ma z letiska do hotela kvôli bezpečnosti odprevadil ozbrojený sprievod,“ dopĺňa Kúsek zaujímavosti svojho povolania.

Tanzánia a Bangladéš
Mladý manažér priznáva, že na prácu v tomto obrovskom kolose ho predurčovalo jeho štúdium a predchádzajúce pracovné skúsenosti. "Pred nástupom do Svetovej banky som pracoval napríklad v Tanzánii, Bangladéši, Peru a iných krajinách južnej pologule.“ V týchto pre niektorých ľudí zabudnutých kútoch sveta pracoval najmä pre mimovládne organizácie v oblasti mikropôžičiek a podpory malého a stredného podnikania. Snaha dostať ekonomiky najchudobnejších krajín na nohy v mnohom ovplyvnila jeho život. "Boli to fascinujúce skúsenosti a dúfam, že sa jedného dňa k takejto práci vrátim,“ priznáva.

Pol sveta za sebou
Odpoveď na otázku, čo mu práca v zahraničí dala, mnohých prekvapí. Vďaka celosvetovému pôsobeniu organizácie, pre ktorú pracuje, dostal možnosť navštíviť krajiny, ktoré mnohí nenavštívia ani prstom na mape. "Precestoval som už asi polovicu krajín zeme a priateľov a známych mám v ešte väčšom počte krajín,“ priznáva Kúsek, ktorý sa netají tým, že práve cestovanie a spoznávanie nových kultúr, krajín a ľudí je tým správnym adrenalínom v jeho živote. "Milujem pocit byť v nejakej krajine cudzincom. Najradšej by som sa sťahoval do inej krajiny každý rok. Rád si zvykám na nové prostredie.“

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Martina Lidinská : 08.06.2010

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-44132450-slovak-ktory-sefuje-timu-svetovej-banky