Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovenka, čo vzala deťom cigarety


Šéfka vonkajších vzťahov Philip Morris v Prahe Andrea Gontkovičová presadila zákaz predaja elektronických cigariet neplnoletým.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Hoci sa dostala do najvyššieho manažmentu jedného z gigantov tabakového priemyslu, výraznou mierou sa podieľa na boji proti fajčeniu detí. Riaditeľka pre vonkajšie vzťahy pražskej pobočky spoločnosti Philip Morris Andrea Gontkovičová

považuje za dôležité, aby k cigaretám nemali prístup ľudia mladší ako 18 rokov. "Ani ja, ani moja spoločnosť nechceme, aby deti fajčili. Podľa odborníkov v tom zohráva dôležitú úlohu cena, ktorá je okrem iného ovplyvnená aj počtom cigariet v škatuľke. Z tohto dôvodu sme otvorene podporovali zavedenie opatrenia, ktoré zakazuje predávať balenia menšie ako 20 kusov,“ hovorí Gontkovičová.

Tá za svoj ďalší veľký úspech označuje aj to, že pomáhala presadiť obmedzenie predaja elektronických cigariet mladistvým. Zákaz začne u našich západných susedov platiť už 1. júla.

Nefajčiarka vo svete tabaku
Ako šéfka vonkajších vzťahov má Gontkovičová na starosti aj lobing. "Mojou úlohou je reprezentovať firmu navonok, teda pred tretími stranami - ako sú rôzne asociácie či médiá, ale aj štátne úrady alebo českí poslanci,“ hovorí 37-ročná rodáčka z Liptovského Mikuláša.

Hoci pre Philip Morris pracuje viac ako trinásť rokov, priznáva, že na rozdiel od väčšiny svojich kolegov vôbec nefajčí. "Začínala som vo firme ako výkonná asistentka pre generálneho manažéra, čo bol vtedy najvyšší šéf pobočky na Slovensku. Postupne som sa dostala do oddelenia pre vonkajšie vzťahy,“ hovorí o začiatkoch ešte na Slovensku Gontkovičová.

Cez prvú materskú dovolenku sa jej však naskytla skvelá príležitosť, ktorú nemohla odmietnuť. "Dostala som ponuku ísť pracovať do oddelenia strategického plánovania v centrále Philip Morris International vo švajčiarskom Lausanne. Tým, že som bola priamo v centrále, mala som možnosť získať komplexný pohľad na celú spoločnosť a začala som sa na ňu pozerať akoby z vtáčej perspektívy.“

Po návrate domov však na Slovensku dlho nepobudla - objavila sa ponuka miesta v najvyššom manažmente v Prahe. "Bolo to rozhodnutie pomerne ťažké, pretože deti majú na Slovensku množstvo kamarátov, my s manželom takisto. A doma je človek len na jednom mieste. Ale povedali sme si, že Česká republika nám nie je zase až tak vzdialená a zobrali sme to aj ako akési déja vu niekdajšieho Československa,“ hovorí Gontkovičová. K rozhodnutiu podľa nej prispeli aj profesionálne dôvody - trh u našich západných susedov je väčší, konkurencia ostrejšia, charakter práce je komplexnejší, a o to to bola väčšia výzva.

Mladí bez cigariet
Zo svojho postu sa stretáva aj s ľuďmi z vlády či poslancami českého parlamentu. "Som presvedčená, že aj v legislatíve sa dá urobiť správne rozhodnutie až po preskúmaní toho, ako ten-ktorý jav funguje v praxi. Robiť legislatívu len od stola je ťažké,“ hovorí.

Výhodou podľa nej je, že ako medzinárodná spoločnosť majú možnosť porovnávať situáciu v Česku či na Slovensku s ostatnými krajinami. "Keď sa hovorí o nejakej regulácii, je veľmi pravdepodobné, že o niečom podobnom sa už niekde diskutovalo, prípadne to už platí. A môžeme akoby siahnuť do kartotéky a vybrať dokumentáciu, fakty, k čomu tie-ktoré opatrenia viedli v danej krajine.“

Kto je Andrea Gontkovičová
Narodila sa v Liptovskom Mikuláši v roku1973, vyrastala v Tatrách. Do Bratislavy odišla kvôli škole v roku 1991, vyštudovala odbor tlmočník prekladateľ pre angličtinu a španielčinu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského, kde neskôr získala titul PhDr. Je vydatá, má dve deti.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Katarína Šimurková : 01.06.2010

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-43968730-slovenka-co-vzala-detom-cigarety