Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Čo môže ovplyvniť voličov


Rozsiahle povodne, maďarská karta či negatívna kampaň, to sú fenomény, ktoré podľa analytikov môžu ovplyvniť voľby do Národnej rady SR. Slováci budú voliť v sobotu 12.júna. Pre parlamentné voľby neplatí volebné moratórium, v deň volieb sa však nesmú až do ukončenia hlasovania zverejňovať volebné prieskumy.

Témou posledných dní a hodín sú rozsiahle povodne, ktoré v niektorých častiach Slovenska brali so sebou všetko. Prvotné problémy veľkej časti obyvateľov sú tak osobné otázky, až potom tie politické. Politológ Rastislav Tóth: "Budú vnímať, ako sa politici stavajú k tomuto, či majú len plno prázdnych rečí, alebo aj navrhujú nejaké riešenia, ktoré by budúce vlády mali urobiť, aby sa takéto tragédie v takomto veľkom rozsahu neopakovali." Podľa analytikov je zatiaľ ťažké odhadnúť, do akej miery povodne ovplyvnia účasť.

V posledných dňoch sme svedkami aj negatívnej kampane, ktorá je podľa analytikov normálnou súčasťou politickej komunikácie. Strany sa k nej podľa Erika Láštica z katedry politológie UK uchyľujú, keď zisťujú, že na mobilizáciu ich priaznivcov nezaberá zdôrazňovanie pozitívnych posolstiev. "Osobitne strany, ktoré požívajú vyššiu podporu, majú problém presvedčiť vlastných voličov, aby ich išli podporiť. Na strane voličov sa dostavuje pocit uspokojenia, vedia, že tá strana má dostatočne vysoké preferencie, čiže strana potom volí rôzne spôsoby, akými osloví voličov. Jedným z nich je negatívna kampaň a útočenie na protivníkov, zdôrazňovanie vlastných predností."

Podľa analytikov ovládol pred voľbami slovenskú kampaň fenomén strachu a zneistenia. . Sociologička IVO Oľga Gyarfášová: "Politici nám sľubujú, že nás ochránia pred strachom a neistotou, ktorú oni sami v nás vyvolali."

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

ls : 10.06.2010