Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Top hotel v Austrálii riadi Slovenka


Lucia Grambalová rozbiehala projekt platobného systému, ktorý sa rozšíri po celej krajine.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy našich úspešných rodákov.

Mladá Slovenka má len tridsať rokov a už sa vyšplhala medzi svetovú špičku v hotelierskom biznise. Aj vďaka manažérskym schopnostiam finančnej riaditeľky Lucie Grambalovej sa hotel Intercontinental Melbourne The Trialto zaradil medzi 50 najlepších biznis hotelov na svete. Týmto prestížnym ocenením sa dokonca môže pochváliť ako jediný hotel v Austrálii.

Grambalová však neustále prichádza s novými nápadmi, ako služby pre klientov zlepšiť - v súčasnosti pracuje na projekte nového platobného systému, ktorý onedlho rozšíria do všetkých 52 hotelov po celom austrálskom kontinente.

Hektický život v Austrálii

Rodáčka zo Starej Turej sa v hoteli teší veľkému rešpektu. "Som pravá ruka nášho generálneho riaditeľa a vždy, keď je mimo Melbourne, šéfujem celému hotelu práve ja,“ priznáva mladá finančná riaditeľka. Tá stála pri zrode vyhľadávaného hotela a veľkou mierou sa podieľala na prípravách jeho otvorenia. Postaviť na nohy uznávaný päťhviezdičkový hotel, ktorý je na medzinárodnej úrovni ohodnotený až troma áčkami, určite nebolo jednoduché. "Týmto projektom žijem už od čias, keď sa celý pripravoval. Dozerala som na všetky sféry od plánovania personálneho obsadenia, po rozpočty, finančné prognózy, ochutnávania menu až po vyberanie materiálov na uniformy a vybavovanie potrebných licencií,“ tvrdí Slovenka.

Popri práci však stíha aj štúdium. Práve teraz si dokončuje vysokoškolské štúdium manažmentu MBA. "Znamená to, že najskôr odpracujem desať hodín v hoteli a keď prídem domov, sadnem si ešte nad knihy.“

Jej pracovné dni sú síce hektické, ale ako sama tvrdí, aspoň sa nenudí. "Tento týždeň som sa vrátila z plánovacieho pobytu, kde sa rozhoduje o stratégii našich hotelov, predtým som absolvovala rokovania s majiteľmi a teraz sa chystáme spustiť nový platobný systém,“ odpovedá Grambalová na otázku, ako vyzerá jej "typický“ pracovný deň. Ako sama dodáva, každý deň v tejto práci je úplne iný, a to je ten dôvod, prečo pracuje v hotelierstve, a nie napríklad v bankovom sektore.

Deviaty hotel
Grambalová odišla zo Slovenska kvôli skutočne kurióznej záležitosti. Keď sa totiž hlásila na štúdium ekonomiky na vysokej škole u nás, dve najlepšie fakulty vyhlásili prijímacie skúšky na ten istý deň. "Musela som si vybrať. V deň prijímačiek mi pred vchodom na univerzitu vypadol občiansky preukaz a na prijímačkách som sa nemohla zúčastniť.“

Paradoxne to jej otvorilo cestu do sveta. Keďže nechcela len tak mrhať časom doma, rozhodla sa odísť študovať angličtinu do Londýna. Po dvoch rokoch však na návrh svojej rodiny odišla skúsiť šťastie do ďalekej Austrálie. Grambalová tvrdí, že začiatky pre ňu neboli vôbec ťažké. "Vždy som vedela, čo chcem dosiahnuť a vedela som si predstaviť to, ako bude vyzerať môj úspech o 5, 10 alebo o 20 rokov. Viem, čo ma motivuje a do všetkého, čo robím, dávam sto percent.“

Tvrdou prácou a usilovnosťou si Grambalová získala podporu aj vo firme. Počas kariéry už dozerala na viacero hotelov a priznáva, že každé dva roky začína pracovať na novom projekte. "Tento hotel je mojím deviatym hotelom. Keďže pracujem pre firmu, ktorá vlastní 4 500 hotelov po celom svete, mojou ďalšou zastávkou bude Ázia. Najradšej by som išla do Tokia alebo Hongkongu, to sú moje dve najobľúbenejšie ázijské mestá,“ priznáva Grambalová.

Cestovanie mladá riaditeľka miluje už od malička a ako priznala, s priateľom sa po niekoľkých rokoch plánujú vrátiť do Európy. "Možno budem o pár rokov v Paríži, kto vie? S priateľom chceme dôchodok stráviť v Taliansku alebo Grécku,“ dodáva s úsmevom.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Martina Lidinská : 25.05.2010

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-43777460-top-hotel-v-australii-je-slovenka