Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Martin Kukučín


Dnes si pripomíname 150. výročia narodenia priekopníka slovenského literárneho realizmu Martina Kukučína, vlastným menom Mateja Bencúra.

Životná púť rodáka z Jasenovej na Orave ho niesla z miesta na miesto a z kontinentu na kontinent a spájala sa s jeho literárnou púťou. Keďže dobre poznal život dedinského slovenského ľudu, najviac jeho poviedok pochádza z tohto prostredia. Sú to diela Rysavá jalovica, Z teplého hniezda, Veľkou lyžicou, Neprebudený a Keď báčik z Chochoľova umrie. Po krátkej praxi v rakúskom Linzi a vo Viedni prijal miesto lekára v obci Selce na juhoslovanskom ostrove Brač. Tam sa oženil s Pericou Didoličovou.

V Chorvátsku pôsobil trinásť rokov a za ten čas okrem mnohých poviedok napísal i svoj román Dom v stráni. Jeho ďalším "domovom" bola Južná Amerika a Chile, kde sa usadil medzi juhoslovanskými vysťahovalcami. Tam napísal cestopis Prechádzky po Patagónii a rozsiahle päťzväzkové dielo Mať volá. Na Slovensko sa nakrátko vrátil až v roku 1922, aby znova odišiel do Chorvátska, kde v roku 1928 v Pakraci zomrel.

Jeho pozostatky previezli na Národný cintorín v Martine, kde ich 29. októbra 1928 uložili.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

lls : 17.05.2010