Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, čo vozí do Česka investorov


Firma Stanislava Tomka pomáha zahraničným koncernom preraziť u susedov. Svojich klientov chce priviesť aj k nám.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Jeho finančno-poradenská firma pomáha vychyteným zahraničným spoločnostiam preraziť vo svete českého biznisu. Veľkým koncernom poskytuje kompletný servis od založenia centra až po vybudovanie najmodernejších obchodných systémov. Partnerov má po celom
svete - od Francúzska cez Kanadu až po Indiu. Teraz chce úspech svojej spoločnosti preniesť z Česka domov, vďaka čomu by Slovensko mohlo získať zaujímavých zahraničných investorov. "V súčasnosti zostáva už len niekoľko dní do otvorenia pobočky na Slovensku. Zdá sa, že otvorenie tejto pobočky bude impulzom pre niektorých našich súčasných klientov, aby rozšírili svoje obchodné aktivity práve na Slovensko. A to je rozhodne krásna vízia pre patriota,“ hovorí 30-ročný Stanislav Tomko, spoluzakladateľ pražskej spoločnosti Rechka and Tomko.

Projekty za milióny
Aj vďaka rodenému Košičanovi sa spoločnosť stala jednou z najvyhľadávanejších u našich západných susedov so širokou škálou klientov. Ide pritom o skutočne veľký biznis. "Poradenstvo môže znamenať rozsiahle projekty trvajúce niekoľko mesiacov, kde sa sumy pohybujú v miliónoch,“ pripomína Tomko. Finančné poradenstvo považuje za kľúč k úspechu pre biznis všetkých veľkostí a kategórií. Dvojnásobne to platí v čase krízy, ktorá viac než inokedy preverila pripravenosť podnikov. "Spoločnosti, ktoré mali už v minulosti dobre zabehnuté riadiace mechanizmy, boli schopné oveľa skôr a ľahšie zareagovať na zmeny trhu. A práve tieto firmy boli našimi najčastejšími klientmi.“ V súčasnosti riadi Tomko obchodný úsek spoločnosti a svojim klientom z celého sveta ušetrí vďaka profesionálnemu poradenstvu ročne desiatky miliónov korún.

Spoločnosť má v súčasnosti rozbehnutých niekoľko projektov s využitím najmodernejších technológií. Tie sa v zahraničí stávajú samozrejmosťou, v našich končinách však je stále čo doháňať. "Medzi najzaujímavejšie projekty patrí vytvorenie shared service centra, teda centra spoločných služieb, pre spoločnosť pôsobiacu v niekoľkých krajinách Európy. Riešime aj optimalizáciu skladového hospodárstva - procesov a systémov pre veľkoobchodnú spoločnosť. Ďalším zaujímavým projektom je zavedenie nového manažérskeho reportingu s maximálnymi využitím moderných technológií.“ Dnešný biznis je totiž bez dobrého IT zázemia takmer nemožný. Aj vďaka nemu je pre Tomka bežnou záležitosťou usporiadať videokonferenciu s partnermi po celom svete.

Expanzia do Európy
Kľúčovou súčasťou Tomkovej práce je rozvíjanie vzťahov s firmami. "V spoločnosti som zodpovedný za získavanie nových klientov a rozvíjanie vzťahov s tými súčasnými. Medzi našimi klientmi sú takí, ktorí robia naozaj veľký biznis, ale neodmietame ani menšie spoločnosti. Dôležitá totiž pre nás nie je utŕžená suma, ale to, či má projekt zmysel,“ pripomína Tomko. Ten je momentálne pracovne naozaj vyťažený - okrem rozbehnutia pobočky u nás sa chystá expandovať aj do Poľska či Rumunska.

Skúseností s obchodovaním má mladý Slovák veľa už od školských čias. "Biznisom som sa začal zaoberať počas štúdia na vysokej škole, keď sme so spolužiakmi vytvorili na tú dobu funkčne aj technicky nadštandardné e-commerce riešenia. Tie sa nám podarilo predať a úspešne zaviesť niekoľkým firmám.“

Tomko následne založil a úspešne prevádzkoval internetový obchod, zručnosti s poradenstvom získaval v spoločnosti Accenture a potom takmer tri roky riadil financie v nadnárodnej spoločnosti pre Európu, Stredný východ a Áziu. "Práve počas svojho pôsobenia v Accenture som sa stretol s množstvom úžasných ľudí, či už v rámci firmy alebo na strane klientov, od ktorých som sa veľmi veľa naučil. Postupom času však človek dôjde k bodu, keď začne zvažovať dve alternatívy - pokračovať v systematickom budovaní kariéry v rámci firemných štruktúr veľkej nadnárodnej spoločnosti, alebo si zvoliť rizikovejší scenár a rozbehnúť vlastný biznis.“ Keďže Tomko patrí do skupiny ľudí, ktorí uprednostňujú výzvy a hlavne majú radi veci plne pod svojou kontrolou, nepotreboval žiadne dlhé uvažovanie a rozhodol sa osamostatniť.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Pavel Novotný : 11.05.2010

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-43385730-slovak-co-vozi-do-ceska-investorov