Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovensko kúpi dom Martina Jonáša


Vláda zo svojej rezervy odkúpi dom aj so zariadením jedného z najznámejších a najoceňovanejších insitných umelcov Martina Jonáša. Na tento účel pôjde 150.000 eur, ďalších 73.707 eur na rekonštrukciu budovy. Projekt Spomienka na Martina Jonáša je podľa vicepremiéra Dušana Čaploviča dôležitým krokom k zviditeľneniu slovenských umelcov priamo v prostredí, v ktorom žili a tvorili a súčasne významným prvkom ochrany kultúrneho dedičstva Slovákov v srbskej Kovačici.

Obec Kovačica vznikla po osídlení Slovákmi začiatkom 19. storočia. Folklórne i etnografické osobitosti života jej obyvateľov boli impulzom k vzniku osobitého insitného umenia. Martin Jonáš začal maľovať v roku 1944, pričom jeho päť grafík bolo zaradených do kolekcie svetoznámych umelcov na výstave v Capri v roku 1976. Vystavoval na viac ako 300 výstavách v 50 krajinách sveta. Zomrel v roku 1996.

Dom, v ktorom pracoval a žil, bol postavený v prvej polovici 20. storočia. Skladá sa z viacerých miestností, ktoré sú zariadené starým nábytkom, nechýba množstvo umeleckých diel, diplomy, medaily, odborná literatúra, historické dokumenty a staré periodiká späté s dejinami slovenského života vo Vojvodine. Tematické izby budú rozdelené na obrazovú, tanierovú, izbu s bábikami zo šúpolia a etnografickú izbu s autentickou podobou. Jedna z izieb sa bude využívať multimediálne na prehliadky pôvodných filmov, kníh, fotografií či článkov z novín. V dielni si budú môcť návštevníci vlastnoručne zhotoviť suvenír podľa Jonášových technológií.

1

2

3

4

5

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

lsls : 12.05.2010