Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Zvon z bomby


Nezvyčajnú pamiatku na vojnu majú obyvatelia prievidzskej mestskej časti Necpaly. V tamojšej kaplnke postavenej v roku 1901 zvoní zvon zhotovený zo špičky leteckej bomby.

Krátko pred koncom vojny bombardovali nemecké vojská Prievidzu a okolie, aby bránili postupu Červenej armády, ktorá oslobodzovala tento región začiatkom apríla 1945. Jedna z bômb na pokraji Necpál nevybuchla. V jarku ju našli piati mládenci. Bolo nebezpečné s ňou manipulovať, tak ju obložili drevom, ktoré zapálili. Bomba vybuchla, jej špic z kvalitnej ocele síce odletel, ale zostal nepoškodený. Jeden z amatérskych pyrotechnikov si ho priviezol domov. Najprv mu slúžil na napájanie hydiny, potom sa s ním hrávali deti. Vtedy zistili, že keď naň udrú kladivom, má pekný zvuk. V tom čase chýbal na kaplnke zvon. Praskol a poslali ho na opravu, ale už sa nevrátil. Niektorým nadšencom napadla myšlienka použiť ako zvon onen špic bomby. Vnútrajšok upravili a hrubým šraubom pripevnili pohyblivé srdce.

Nevšedný zvon je už síce trochu hrdzavý, ale stále ešte slúži. Najčastejšie sa zvon rozozvučí, ak niektorý z Necpalčanov zomrie. Vtedy zvoní trikrát za deň, naposledy pred pohrebom. Okrem týchto smutných udalostí zaznie pravidelne iba raz v roku na hodovú nedeľu, tri týždne po veľkej noci, keď kňaz slúži omšu pred kaplnkou.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

hanh : 11.05.2010