Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovenská pomoc Grécku


Slovensko finančne pomôže Grécku, nebude to však do júnových parlamentných volieb. Pätnásť štátov eurozóny sa dohodlo na poskytnutí bilaterálnych pôžičiek v súhrnnej výške 80 miliárd eur počas nasledujúcich troch rokov. Medzinárodný menový fond pomôže v rovnakom období 30 miliardami eur. Slovensko by sa malo podieľať na pomoci 816 miliónmi eur, pričom v roku 2010 má putovať na grécke účty zo Slovenska 306 miliónov eur.

Slovensko však podľa šéfa rezortu financií Jána Počiatka určite nebude medzi krajinami, ktoré do 19.-ho mája, kedy má byť pripravený prvý balík pôžičiek, odovzdajú peniaze za rok 2010. Všetko bude podľa neho záležať až na rozhodnutí nového parlamentu. „Keďže tá pomoc bude aktívna v období budúcej vlády, tak je to na rozhodnutí budúceho parlamentu. Národná rada Slovenskej republiky už viac regulárnych zasadnutí do 12. júna, kedy sa konajú parlamentné voľby, na programe nemá. legislatívny proces je už v parlamente ukončený“, povedal minister

Počiatek, ktorý v ceste za návratnosťou požičaných peňazí verí v dobre nastavený mechanizmus reforiem a zmien, bez dodržania ktorých Grécko nemôže dúfať v pomoc od štátov eurozóny ani zo strany MMF. „Jedinou zárukou návratnosti je to, že schéma čerpania pomoci je podmienená implementáciou veľmi striktných podmienok. Sú obdobné, aké používa MMF pri svojich záchranných programoch, podobné boli v Maďarsku a pomohli stabilizovať situáciu. Ak bude Grécko plniť program, je absolútne reálna šanca, že sa z problémov dostane," konštatoval Ján Počiatek.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

rg : 04.05.2010