Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, čo stráži boháčom milióny


Privátny bankár Pavol Zámborský v Singapure zháňa luxusné jachty a zlaté bane pre ruských oligarchov.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy našich úspešných rodákov.

Zodpovednosť za ťažké milióny eur, tisíce precestovaných kilometrov a hodiny rokovaní s riadne tvrdými biznismenmi. Aj toto prináša práca mladého bankára Pavla Zámborského. Viceprezident singapurskej pobočky svetoznámej švajčiarskej banky Credit Suisse má na starosti privátne bankovníctvo - spravuje najmä obrovské majetky ruských oligarchov. "Musím predovšetkým pochopiť klientov a nájsť riešenia pre ich peniaze. To znamená investovať peniaze a riadiť ich aktíva a pasíva či financovať ich komerčné projekty,“ priznáva Zámborský. Ten najnovšie pracuje na projekte kúpy zlatej bane na Sibíri pre svojho klienta.

Zlaté bane aj jachty
Zámborský tak niekedy musí robiť veci, o ktorých by sa iným ani nesnívalo. Keďže pracuje v sférach, kde sa točia doslova astronomické sumy, získať si dôveru klienta je tou najdôležitejšou a najťažšou úlohou súkromného bankára. Keďže medzi jeho najväčšie výhody patrí aktívna ruština, mnoho jeho klientov pochádza z Ruska vrátane jeho oblastí na Ďalekom východe, ako je Vladivostok či Chabarovsk. "Mnohí z klientov chcú vidieť, ako sa budem správať vo vypätých situáciách. Jeden sa napríklad venoval adrenalínovému športu wakeboardingu. A tak ma raz tu, v juhovýchodnej Ázii, na wakeboarding zobral. Vypil som toľko slanej vody, že som mal dosť zásob soli v krvi na dlhé mesiace,“ opisuje s úsmevom Zámborský jeden zo spôsobov, ako si klienti dokážu svojich "správcov a poradcov“ otestovať.

Slovák sa práve vrátil z ruského Novosibirska a Irkutska. "Hľadám financovanie
pre klienta, ktorý chce kúpiť baňu na ťažbu zlata.“
Ďalšiemu napríklad pomáhal zháňať superluxusnú jachtu, ktorou sa chcel plaviť do Indonézie.

Medzi štyrmi očami
Zámborský priznáva, že debaty v širokom okruhu ľudí mu nikdy príliš nesedeli. Aj túto na prvý pohľad nevýhodu však nakoniec dokázal obrátiť vo svoj prospech - vyniká v osobných rozhovoroch medzi štyrmi očami. Práve preto odmietol prácu v konzultačnej oblasti a vybral si súkromné bankovníctvo. Spoluprácu s boháčmi si pochvaľuje a tvrdí, že po štyroch rokoch v tomto biznise dokáže rozpoznať, o čo náročným klientom naozaj ide. "Je pravda, že milionári sú špecifickou skupinou. Odlišujú sa od bežných ľudí, keďže si vytvorili svoje vlastné prostredie, v ktorom žijú,“ priznáva Zámborský. Podľa neho mu táto práca dokázala v niektorých veciach otvoriť oči, čo by v inom biznise alebo v inej časti sveta
nebolo možné.

Celý svet na dlani
Na to, že skončí práve v Singapure, Zámborský pravdepodobne spočiatku ani len nepomyslel. Prvú šancu opustiť bývalé Československo dostala jeho rodina už v čase, keď mal päť rokov. "Mali sme ísť do afrického Konga, čo sa však nestalo.“ Aj napriek tomu sa Zámborský nevzdával a túžba cestovať v ňom z roka na rok rástla. Na strednej škole využil príležitosť a prihlásil sa na konkurz o štipendium v Spojených štátoch. Po roku sa vrátil domov a vzápätí nastal nekonečný kolobeh cestovania. Postupne žil v USA, Austrálii a Singapure, kde sa nakoniec usadil. Vyštudoval tu a po štyroch rokoch v jednom z najmenších štátikov sveta mu supermoderný Singapur definitívne prirástol k srdcu.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Martina Lidinská : 04.05.2010