Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, ktorý zmenil svet luxusných áut


Jozef Kabaň je autorom dizajnu legendárneho Bugatti Veyron.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Šéfdizajnér českej škodovky Jozef Kabaň nie je ešte ani štyridsiatnik a už má za sebou úspechy, o ktorých sa ostatným ani len nesníva. Rodák z Námestova výrazne ovplyvnil svet najexkluzívnejších áut sveta - z jeho dielne pochádzajú dizajny áut značiek Audi či Škoda, ale hlavne lahôdka všetkých automobilových fajnšmekrov Bugatti Veyron. Bol jediným Slovákom, ktorý sa podieľal na vývoji dizajnu tohto športového vozidla, ktoré patrí medzi najväčšie symboly luxusu. "Začal som na ňom pracovať pred 12 rokmi,“ hovorí Kabaň, ktorý má na svedomí kompletný dizajn exteriéru tohto nádherného športiaka okrem kolies. Práve Bugatti Veyron sa výrazne pričinil o dizajnérsky pokrok vo svete luxusu na štyroch kolesách.

Šéfdizajnér škodovky
V súčasnosti Kabaň už viac než dva roky pracuje v mladoboleslavskej Škodovke ako šéfdizajnér najpredávanejšej automobilky u nás. "Ak by mi v čase, keď sme doma mali tisícku, niekto povedal, že raz budem škodovku navrhovať, neveril by som mu,“ priznáva Kabaň. Teraz však sústreďuje všetok svoj čas na nástupcov modelov Škoda Octavia a Škoda Octavia Tour. Väčšinu svojho času trávi najmä kreslením a vymýšľaním projektov, na ktorých práve pracuje. "Mám za sebou mnohé prebdené noci a rána, keď sa mi vedľa koša hromadila kopa pokrčených, pokreslených papierov.“

Kabaň vyštudoval v Bratislave produktový a priemyselný dizajn. "K automobilom a dizajnu som mal blízko veľmi skoro. Vždy som sa zaujímal o umenie ako také, o dizajn, architektúru a šperky.“ Zlom v jeho profesionálnom a profesijnom živote však nastal už počas štúdia na výške. V dizajnérskej súťaži pre automobilku Škoda získal druhé miesto, čo naštartovalo jeho úspešnú kariéru. Mal len dvadsať rokov a nastúpil do spoločnosti Volkswagen. Najskôr ako stážista, a neskôr sa vypracoval až na pozíciu dizajnéra exteriérov áut. "Išlo o príležitosť, ktorá, ako sa hovorí, sa neodmieta. Z jedného roka sa napokon stalo pätnásť.“ Ako sám priznáva, práca v zahraničí bola v jeho živote skôr prirodzeným vývojom ako prvotným cieľom.

Prestížny titul
Po nástupe do Volkswagenu začal talentovaný Kabaň študovať na Kráľovskej akadémii v Londýne. "Je to najprestížnejšia škola tohto zamerania. Bol to môj veľký sen a som rád, že sa mi splnil,“ priznáva úspešný Slovák. Získať magisterský titul mohol aj napriek tomu, že v tom čase nemal ukončené bakalárske štúdium. Keďže vo Volkswagene mal už v tom čase dve autá vo výrobe, v Londýne mu jednoducho udelili výnimku. S talentom, s akým sa narodí len málokto, bolo získanie titulu Master of Art v odbore dizajnu vozidiel pre Kabaňa určite tou najväčšou odmenou za niekoľkoročnú tvrdú prácu.
Z Volkswagenu odišiel do automobilky Audi, kde pôsobil päť rokov. Od roku 2008 prešiel k našim západným susedom. Svoju prácu si užíva plnými dúškami a priznáva, že ho napĺňa. "Moja práca mi umožnila nielen snívať, ale aj žiť svoj sen. Na jej konci nachádzam rovnováhu medzi veľkým množstvo práce a obrovským naplnením. A myslím, že práve takto je to správne. Mojím cieľom je vytvárať autá, ktoré sa budú nielen páčiť, ale sa stanú aj členom rodiny.“

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Martina Lidinská : 13.04.2010

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-42468760-slovak-ktory-zmenil-svet-luxusnych-aut