Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

František Krištof Veselý


„Kedysi som si myslel, že na starosť budem bohatý. Bol som, ale na skúsenosti.“ – to je citát kráľa slovenských šlágrov Františka Krištofa Veselého, ktorý sa narodil 12. apríla 1903 v Skalici.

Bol jedným z prvých profesionálnych operetných hercov na Slovensku a stál pri zrode slovenskej operety. V roku 1918 odišiel za rodičmi do Budapešti, kde zmaturoval a absolvoval hereckú školu. Ako operetný spevák a herec pôsobil najprv v Segedíne, potom v Debrecíne a Miškovci a napokon v Kráľovskom divadle v Budapešti.

V roku 1932 sa vrátil do Československa. Po niekoľkoročnom pôsobení v Prahe sa jeho trvalým pôsobiskom stalo SND v Bratislave. Tu sa uplatnil ako sólista opery a režisér činohry. Patril medzi zakladateľov a prvých účinkujúcich bratislavskej Novej scény.

Legendárna sa stala jeho spolupráca s talentovaným hudobným skladateľom Gejzom Dusíkom a jeho dvorným textárom Pavlom Braxatorisom. Naspieval vyše 200 piesní prevažne z Dusíkovej autorskej dielne. Mnohé z jeho piesní zľudoveli, ako napr. Prečo sa máme rozísť. Mladícky šarm si zachoval až do svojej smrti. Za elixír večnej mladosti považoval prácu.

František Krištof Veselý si v roku 1971 prevzal na festivale Bratislavská lýra Zlatú lýru za celoživotné dielo a interpretáciu piesní slovenských autorov. Zomrel v Bratislave 13. marca 1977.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

rhj : 12.04.2010