Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Dmitrij Medvedev na Slovensku


Na dvojdňovú pracovnú návštevu Slovenska pricestoval včera podvečer ruský prezident Dmitrij Medvedev. Na nádvorí Prezidentského paláca ho privítal prezident Ivan Gašparovič. Súčasťou ceremoniálu bola tradičná prehliadka čestnej stráže a privítanie chlebom a soľou. Návšteva sa uskutočňuje na pozvanie slovenskej hlavy štátu.

Pracovný program začal Dmitrij Medvedev rokovaním s prezidentom Ivanom Gašparovičom. Spoločným rozhovorom dominovali energetické, ekonomické, ale aj bezpečnostné otázky. Za účasti hláv štátov bolo podpísaných osem slovensko-ruských medzivládnych a obchodných dohôd. Medzi nimi napríklad aj dohoda, medzi Ruskými železnicami a Tatra vagónkou Poprad o vytvorení spoločného rusko-slovenského podniku.

Spoločný podnik bude vyrábať najmä kryté nákladné vagóny s posuvnými stenami na prepravu kusového tovaru pre potreby Ruských železníc. Obe strany sa dohodli na výrobe 2 tis. kusov tohto typu vagóna. V budúcnosti by sa mali vyvíjať aj nové typy špecializovaných vagónov s dokonalejšími technickými a úžitkovými parametrami.

Obaja prezidenti udelili vysoké štátne vyznamenania šiestim veteránom 2. svetovej vojny z oboch krajín. Vyznamenaní pôsobili v československej armáde vytvorenej počas vojny v Sovietskom zväze a podieľali sa na oslobodení Československa vrátane Bratislavy.

Prezident Ivan Gašparovič. "Mladí ľudia dnes žijú v mieri, už si nevedia predstaviť za akú cenu sa dosiahlo, že dnes môžme žiť v pokoji. Som preto rád, že dnes som vám mohol spolu pánom prezidentom odovzdať ocenenia ako ľuďom, ktorí zažili tieto hrôzy a bojovali za dnešný pokoj. Týmito oceneniami pripomenúť mladým ľuďom to, čo sa stalo pred toľkými rokmi a to, čo, sa stáva, žiaľbohu, v niektorých krajinách aj dnes."

Pri príležitosti 65. výročia víťazstva nad fašizmom si Dmitrij Medvedev na bratislavskom Slavíne uctil pamiatku padlých sovietskych vojakov. Pochovaných je tu vyše 6800 vojakov Červenej armády.

Na slávnostnej večeri Ivan Gašparovič svojim hosťom podával klasické slovenské jedlá aj špeciality. Dmitrij Medvedev si z Bratislavy odnesie aj zdobenú valašku, detviansky klobúčik a opasok, ako aj knihu o Slovensku. Slovenský prezident obdaroval svojho ruského kolegu aj špeciálnymi kazetami s vínom Tereziánska frankovka z Rače a Cuveé Alibernet-Dunaj z Modry, ktoré sa vyrába z dvoch červených vín z odrôd, vyšľachtených v Sovietskom zväze a na Slovensku.

Do Bratislavy zavítal ruský prezident po prvý raz od nástupu do funkcie v roku 2008. Večer odletí do Prahy, kde zajtra podpíše s americkým prezidentom Barackom Obamom zmluvu o obmedzení jadrových zbraní.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

hjls : 07.04.2010