Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovenka, ktorá hostí svetovú smotánku


Manažérka luxusného talianskeho hotela Sextantio Andrea Mikušová sa stará o pohodlie Georgea Clooneyho či dediča impéria Bulgari.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

O tom, že sa stane manažérkou hotela a bude hostiť hviezdy svetového šoubiznisu, nikdy ani len nesnívala. V Taliansku sa však táto mladá a úspešná rodáčka z Trenčína vypracovala na špicu jedného z najunikátnejších luxusných hotelov na svete Sextantio Albergo Diffuso. Dnes je prácou i koníčkom hotelovej manažérky Andrey Mikušovej, aby elitným klientom, ktorí sa v malebnom mestečku Santo Stefano di Sessanio v regióne Abruzzo ubytujú, splnila všetky sny. "Tento hotel je unikátny a netradičný. Ľudia sem chodia najmä kvôli tomu, že u nás nájdu to, čo v ostatných hoteloch nie je - ľudskú blízkosť a autentickosť,“ priznáva 30-ročná Mikušová.
Prácou pre hotel Sextantio mladá Slovenka zároveň zachraňuje taliansku kultúru. Hotel je totiž súčasťou projektu zachovania tamojšieho kultúrneho dedičstva. "V tomto výnimočnom projekte mám na starosti všetko, čo sa týka obchodu a marketingu. Vyhľadávam a dojednávam obchody s cestovnými kanceláriami, organizujem rôzne workshopy a akcie.“

Začiatok od nuly
Už počas štúdia na gymnáziu vyskúšala Andrea život v zahraničí - rok strávila na výmennom pobyte v Spojených štátoch, kde sa naučila výborne po anglicky. Po vysokej škole pracovala ako prekladateľka z angličtiny, ktorú vyštudovala, neskôr ako asistentka. Postupne jej však už Bratislava i Slovensko boli tesné. "Potrebovala som zmeniť prostredie a skúsiť žiť niekde inde ako doma,“ prezrádza Mikušová. Túžila naučiť sa ďalší jazyk a hlavne na dovtedajšom pracovisku už nevidela možnosti rastu.
Odišla teda za svojím partnerom do nepoznaného Talianska, kde musela najskôr prekonať jazykovú bariéru. Začala predávať v obchode so suvenírmi, kde sa naučila jazyk. Dnes hovorí po taliansky tak dobre ako po slovensky. "Na začiatku som sa musela naučiť chápať iný štýl života a zmýšľania a začať od nuly. Musela som svojmu okoliu dokázať, že mám aj na zložitejšie úlohy,“ dodáva Mikušová. Úspešná manažérka však za svoj úspech vďačí aj šťastene. V čase jej príchodu totiž do kormidla firmy zasadol bývalý výkonný riaditeľ jednej módnej značky, ktorý vedel oceniť pracovné snaženie a oddanosť svojich zamestnancov.
Mikušová si svoju prácu užíva na sto percent. "Vďaka nej som sa stretla so známymi osobnosťami, venujem jej aj kus svojho srdca. Keď napríklad pripravujeme s nevestami svadby, tak sa do toho vložím, ako keby som plánovala svoj vlastný veľký deň.“

Svetové hviezdy
Hotel, v ktorom Andrea pracuje, je naozaj netradičný. Aj z týchto dôvodov v ňom opakovane nachádzajú luxus a oddych mnohé hviezdy svetového formátu. Hotel v centrálnej časti Talianska navštívil napríklad herec George Clooney, speváčka Shania Twain, ako aj dedič impéria Bulgari Nicola Bulgari. Práve tieto celebrity si vybrali unikátny hotel kvôli tomu, že tu nachádzajú mnohé veci, ktoré iným, hoci aj luxusnejším zariadeniam, chýbajú. Andrea spolu so svojím tímom sa im snažia splniť všetky želania. Zároveň priznáva, že luxus najvyššej triedy dosahujú aj vďaka prístupu majiteľa hotelu. "Daniele, zakladateľ tohto projektu, sa snaží zachovať skutočné kultúrne dedičstvo obyčajných ľudí.“
Výnimočný hotel ťaží práve z toho, čo sa opustenej a chudobnej oblasti Talianska v minulosti vytýkalo. Pri rekonštrukcii budov použili materiály, ktoré sa používali pred niekoľkými stovkami rokov. Novým majiteľom sa to však vyplatilo. "Hosť sa stáva súčasťou miestneho koloritu. Náš prístup je veľmi familiárny, aj keď sme na sto percent profesionáli.“
Napriek tomu Mikušová neplánuje v Taliansku prežiť celý svoj život. "V zahraničí možno ostanem, v Taliansku však určite nie. Príliš to tu s nimi trasie.“ Mala tým na mysli zemetrasenie, ktoré pred necelým rokom zabilo v Abruzze viac ako 300 ľudí.

Kto je Andrea Mikušová
Narodila sa v roku 1979 v Trenčíne, kde študovala na Gymnáziu Ľudovíta Štúra. Počas tretieho ročníka absolvovala výmenný pobyt v USA, kde sa zdokonalila v angličtine. Diplom z prekladateľstva - tlmočníctva získala na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Po vysokej škole pracovala ako prekladateľka a asistentka v jednej súkromnej firme. Dnes žije v malom mestečku Santo Stefano di Sessanio a pracuje ako manažérka v unikátnom luxusnom hoteli Sextantio Albergo Diffuso. V tomto výnimočnom projekte má na starosti všetko, čo sa týka obchodu a marketingu, hľadá a dojednáva obchody s cestovnými kanceláriami, organizuje rôzne workshopy a akcie.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

(mli) : 16.03.2010

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-41369610-slovenka-ktora-hosti-svetovu-smotanku