Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, ktorý pátra po superpočítači


Náš fyzik Miroslav Grajcar sa podieľa na výskumoch kvantového počítača za desiatky miliónov dolárov.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Dokonalý počítač, ktorý by hravo zvládol akýkoľvek problém, je snom každého technicky čo len trochu zdatného človeka. Väčšina bežných ľudí si úplne vystačí so strojmi, ktoré dostať v obchode už za pár stoviek, maximálne tisícok eur. Výskum v špičkových laboratóriách si však vyžaduje počítače, o ktorých sa radovému používateľovi ani nesníva. "Celé moje pátranie po dokonalom superpočítači sa začalo v nemeckej Jene. Odštartovala ho však istá popredná farmaceutická firma, ktorá sa sťažovala, že jej počítače sú pomalé a nestíhajú. Manažér sa teda logicky spýtal, prečo nekúpia rýchlejšie stroje. Odpoveď bola jednoduchá - tieto nároky by zvládol jedine kvantový počítač a ten zatiaľ jednoducho neexistuje,“ spomína slovenský fyzik Miroslav Grajcar.

Desiatky miliónov dolárov
Práve hľadanie kvantového počítača je jednou z najväčších výziev súčasnej fyziky. Grajcar sa k nej dostal na Inštitúte pre vyspelé technológie v Jene, kam prišiel v 90. rokoch v rámci Humboldtovho štipendia. "S ponukou na spoluprácu oslovila v roku 2000 náš výskumný tím firma z Kanady. Tam som začal pracovať s kvantovými meraniami,“ vraví Grajcar. Kanadská firma bola pravdepodobne jediná, ktorá sa komerčne zaoberala vývinom kvantového počítača. Prakticky na tom postavila svoj biznis. "Nikto ešte nič podobné neurobil, je to strašne ťažká vec.“

Samozrejme, výskum na špičkovom pracovisku sa nemohol zaobísť bez dostatočnej finančnej podpory. "Pokiaľ ide o peniaze, v Nemecku ani v ostatných západných krajinách s tým nikdy nebol problém. Firma, pre ktorú sme pracovali, dostala peniaze od finančnej skupiny z kalifornského Silicon Valley. Boli to naozaj veľké peniaze - rádovo desiatky miliónov dolárov,“ hovorí Grajcar.

Čas na projekt Manhattan?
Zostrojením kvantového superpočítača sa teraz zaoberá niekoľko výskumných stredísk na celom svete. "Hľadajú ho vedci v Amerike, Nemecku, Japonsku aj u nás. V Bratislave vzniká pod vedením profesora Vladimíra Bužeka Centrum excelentnosti kvantovej technológie. Podieľa sa na ňom niekoľko inštitúcií - fyzikálny ústav i matematický ústav Slovenskej akadémie vied, Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika či Medzinárodné laserové centrum,“ vysvetľuje Grajcar. Centrum združuje už teraz mnoho kvalitných fyzikov. Grajcar tak v pátraní po superpočítači neustále pendluje medzi Bratislavou, Jenou i ďalšími laboratóriami v Japonsku, Spojených štátoch a iných krajinách.

Napriek tomu odborníci nepredpokladajú, že sa kvantový počítač podarí zostrojiť skôr ako o desať rokov. "Najväčší problém je, že teraz nikto nevie povedať, kedy ho vyrobia. Niektorí nastolili otázku, či už nastal čas pre akýsi novodobý projekt Manhattan, čiže niečo podobné tomu, čo počas druhej svetovej vojny podnikli Američania. Dali obrovské peniaze do vývoja jadrovej bomby a združili najlepších fyzikov sveta.“

Podľa Grajcara a mnohých iných fyzikov však pri projekte kvantového počítača tento čas zrejme zatiaľ nenastal. "Hoci nemáme žiadny dôkaz, že by to nebolo teoreticky možné, nikto so stopercentnou istotou zatiaľ nedokáže povedať, či sa to vôbec dá technologicky zrealizovať. Väčšina fyzikov má vážne pochybnosti o tom, či sa to v blízkej budúcnosti bude dať urobiť. Môže sa však stať, že niekto príde s nejakým novým nápadom a zrazu sa to stane reálne,“ dodáva Grajcar.

Kto je Miroslav Grajcar
Narodil sa v apríli 1966 v Bratislave. Absolvoval matematicko-fyzikálnu fakultu v Bratislave, kde zostal pôsobiť ako vedecký pracovník. V 90. rokoch začal spolupracovať s Inštitútom pre vyspelé technológie v nemeckej Jene. Podieľa sa na projekte výskumu kvantových technológií. Spolupracoval tiež s poprednými inštitútmi a univerzitami v Japonsku, Spojených štátoch, Kanade či vo Francúzsku.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Pavel Novotný : 17.02.2009

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-34454470-slovak-ktory-patra-po-superpocitaci