Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovenka, ktorá vládne počítačom v USA


Profesorka na Kalifornskej univerzite v Berkeley Ružena Bajcsyová patrí medzi 50 najvýznamnejších vedkýň Ameriky.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Na Slovensku jej v úspešnej vedeckej kariére zabránil komunistický režim, a to aj napriek tomu, že patrila medzi najlepších absolventov Slovenskej technickej univerzity v odbore technického inžinierstva. Komunisti jej nedovolili zostať na škole - musela tvrdo pracovať v továrni spoločnosti Tesla a na univerzitu sa vrátila až po piatich rokoch po doktorát. Dnes patrí medzi 50 najvýznamnejších vedkýň Ameriky. "Tých päť rokov v Tesle bolo za trest. Za to, že som nebola dobrou komunistkou. V Amerike som začínala úplne od začiatku. Teraz pracujem s robotikou a umelou inteligenciou. Ešte pred pár rokmi som napríklad riadila výskum, kde som narábala s rozpočtom pol miliardy dolárov,“ hovorí Ružena Bajcsyová, rodáčka z Bratislavy a profesorka na Kalifornskej univerzite v Berkeley.

Osudové počítače
Rozhodujúci zlom v živote Bajscyovej nastal v októbri 1967. Vtedy využila možnosť odísť na pobyt na Stanfordskú univerzitu. Po Pražskej jari 1968 sa už do Československa nevrátila. Zostala za Atlantikom, kde pokračovala v práci s výpočtovou technikou, ktorá poznačila celú jej kariéru v čase najväčšieho rozvoja počítačov. S najmodernejšími výdobytkami vysoko vyspelej techniky pracuje dodnes. "Po príchode do Spojených štátov som sa na päť rokov upísala štúdiu na Stanfordskej univerzite. Tam som si stihla urobiť aj druhý doktorát v odbore výpočtovej techniky,“ spomína Bajcsyová.

Zo Stanfordu odišla do Filadelfie, kde prežila najväčší kus svojej profesionálnej kariéry. Na tamojšej univerzite pôsobila 29 rokov. V polovici 90. rokov však prišla ponuka od administratívy demokratického prezidenta Billa Clintona, aká sa neodmieta. Vo Washingtone dostala na starosť Národnú výskumnú nadáciu pre výpočtovú techniku. Išlo o vládny projekt, financovaný Kongresom, v ktorom mala na starosti rozpočet vo výške 500 miliónov dolárov. "Riadila som skupinu asi 60 ľudí - programových manažérov a výskumníkov, ktorí v rámci národnej agentúry pomáhali manažovať jednotlivé projekty. Počas troch rokov, čo som tomu šéfovala, sme vytvárali nové programy v rámci výskumu informačných technológií. Vytvárali sme dizajn tohto programu a rozhodovali sme, kto dostane ďalšie peniaze na výskum,“ vraví Bajcsyová.

Tento projekt sa podľa nej stretol s veľkým úspechom. "Mal širokú agendu, podporoval výskum v oblasti základov informačných technológií a inžinierstva. Podporovali sme klasickú počítačovú vedu, architektúru, umelú inteligenciu a širokú škálu ďalších programov.“

Tanec vo virtuálnom svete
Od roku 2001, keď demokrata Clintona nahradil pri moci republikán George W. Bush, pôsobí Bajcsyová na Kalifornskej univerzite v Berkeley. "Už niekoľko rokov sa podieľam na rozvoji tzv. teleimerznej technológie. Ide o digitalizáciu objektov či ľudí, ktorí môžu byť následne umiestnení do virtuálneho prostredia. Túto technológiu demonštrujem prostredníctvom tanca. Mám na to jedného tanečníka v kalifornskom Berkeley, ďalšieho v štáte Illinois na opačnom konci Spojených štátov.“

Na tomto projekte spolupracuje Bajcsyová s ďalšími významnými profesormi z Illinoiskej a Kalifornskej univerzity. "Chceme ukázať, že títo tanečníci dokážu v rámci virtuálneho sveta spolu tancovať v reálnom čase, hoci sú od seba fyzicky vzdialení tisícky kilometrov. Je to veľmi úspešné, ukazuje to, čo dokážu dnešné technológie,“ hovorí Bajcsyová, ktorá sa vo svete najmodernejších technológií vynikajúco orientuje napriek tomu, že o pár týždňov oslávi 76 rokov.

Kto je Ružena Bajcsyová
Narodila sa v roku 1933 v Bratislave. Vyštudovala Slovenskú technickú univerzitu, kde si urobila prvý doktorát. V roku 1967 odišla na Stanfordskú univerzitu v USA, kde zostala päť rokov. Na sledovala univerzita vo Filadelfii a trojročné šéfovanie Národnej výskumnej nadácie pre výpočtovú techniku. Od roku 2001 je profesorkou na Kalifornskej univerzite v Berkeley.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Pavel Novotný : 24.03.2009

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-36241060-slovenka-ktora-vladne-pocitacom-v-usa