Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, ktorý sa dostal na špičku farmaceutického výskumu


Rodák z Trnavy Daniel Belluš šéfoval vo švajčiarskom koncerne Ciba-Geigy výskumu nových liečiv.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Ľudstvo dokáže definitívne poraziť čoraz viac chorôb. V súčasnosti už existujú spoľahlivé lieky na množstvo chorôb, ktoré ešte pred pár desaťročiami strašili našich predkov. Stále však existujú choroby, na ktoré každoročne zomierajú tisíce ľudí. Na ich konečnej porážke pracujú špičkové vedecké tímy farmaceutických koncernov celého sveta, ktoré proti týmto chorobám vyvíjajú stále novšie a účinnejšie látky. "Naša švajčiarska spoločnosť Ciba-Geigy, kde som v 90. rokoch viedol koncernový výskum, mala v tom čase ročný predaj produktov za 25 miliárd švajčiarskych frankov na celom svete. V mnohých oblastiach patrila k najväčším koncernom na svete,“ hovorí významný slovenský chemik Daniel Belluš.

Z výskumníka manažér
Po niekoľkých rokoch v Slovenskej akadémii vied sa Belluš rozhodol skúsiť šťastie v zahraničí. V marci 1969 sa zamestnal ako výskumný chemik vo firme Geigy, v ktorej zotrval až do založenia vlastnej firmy pred 12 rokmi. "Začínal som úplne od začiatku, pri laboratórnom stole,“ spomína Belluš. Práca v najmodernejších laboratóriách sa mu darila a už o štyri roky viedol svoju prvú skupinu, skúmajúcu karbocyklické syntézy. Zároveň zapisoval nové patenty a jeho práce začali experti citovať v najvýznamnejších svetových vedeckých publikáciách.

V roku 1985 ho vymenovali za šéfa celosvetového výskumu agrochemickej divízie Ciba-Geigy. Riadil 1 600 vedcov v 14 krajinách. Na výskum mal každý rok vyčlenený rozpočet vo výške pol miliardy švajčiarskych frankov. Tam už Bellušova práca nebola iba o dlhých hodinách strávených v laboratóriách, stal sa z neho manažér. "Dohadoval som kontrakty za milióny dolárov.“

High-tech materiály
V roku 1991 ho vymenovali na čelo celého koncernového výskumu a riadil tím asi 500 vedcov. "Zaoberali sme sa tzv. cieleným základným výskumom. Sledovali sme na celom svete najrozličnejšie a najmodernejšie oblasti, ktoré by sme v prípade úspechu posunuli ďalej divíziám vývoja. Mali sme pracoviská v Spojených štátoch, Británii či Japonsku. Bola to high-tech aktivita,“ hovorí slovenský chemik, ktorý má od roku 1982 švajčiarske občianstvo. Jeho tím napríklad vyvinul úplne nové materiály na optické šošovky, ktoré sa nosia jeden až 30 dní bez toho, aby sa museli vyberať či vymieňať. "Sú to špeciálne materiály, ktoré lepšie prepúšťajú kyslík do oka, než napríklad voda.“

V roku 1997, keď sa Ciba-Geigy včlenila do novej firmy Novartis, založil si Belluš v Bazileji novú firmu. S ňou sa dodnes venuje medzinárodnej konzultačnej činnosti v oblasti life science. Jeho činnosť ocenila aj Slovenská chemická spoločnosť - vynikajúcim chemikom udeľuje medailu s menom a portrétom Daniela Belluša.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Pavel Novotný : 07.04.2009

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-36640910-slovak-ktory-sa-dostal-na-spicku-farmaceutickeho-vyskumu