Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovenka, ktorá kreslí pre Hollywood


Naša úspešná grafička Petra Štefanková patrí medzi členov prestížnej britskej Kráľovskej spoločnosti umení.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Má len 30 rokov a už patrí medzi britskú elitu. Slovenka Petra Štefanková sa vďaka svojim kresbám stala členkou britskej Kráľovskej spoločnosti.

Kresliť ju bavilo už ako dieťa, čo je však pre túto vekovú kategóriu bežné. "Kreslím od raného detstva, takže prvé kresby boli dobrodružstvá rozprávkových postavičiek,“ hovorí Štefanková. Bežná vec u detí však časom prerástla u Štefankovej do profesionálneho záujmu. "Postupne kresba prestala byť iba hrou, musela som sa naučiť remeslo, a to pre mňa bola tvrdá drina dlhé hodiny denne.“

Výstava aj na Aljaške
Ako grafická dizajnérka sa začala profilovať už na strednej škole. "Experimentovali sme aj s tradičnými grafickými a kresliarskymi technikami, ale oveľa viac ma bavila práca na počítači. Pred animáciou som mala rešpekt, ak nie priam odstup, takže rozhodnutie odísť študovať film a animáciu do Prahy bolo veľmi nečakané. Tam ma chytil veľký záujem o ilustráciu a animáciu, motivovali ma české kreslené filmy z 80. rokov a ilustrované knihy napríklad od Adolfa Borna,“ spomína Štefanková.

Vďaka tvrdej práci sa však postupne dostala tam, kde je dnes. Viac ako tri roky žije v Londýne, kde jej prácu oceňujú nielen domáci tvorcovia, ale klienti z celého sveta.

Svoje diela mala možnosť vystavovať takmer po celom svete. Kresby a ilustrácie Štefankovej si mohli pozrieť v Austrálii, viacerých japonských mestách, Argentíne, Kolumbii, Taliansku, Poľsku, Španielsku, Číne, Turecku, ale napríklad aj na Aljaške. "Výstavu na Aljaške organizovala a realizovala tamojšia univerzita. Výstavy na takýchto miestach sú určené prevažne na vzdelávanie lokálnej komunity. Vybrali na tento účel niekoľko diel z medzinárodného umeleckého prostredia, aby tak mohli formovať a inšpirovať vlastný kultúrny prejav,“ zdôvodňuje výstavu na pomerne netradičnom mieste.

Pracovala na projektoch pre európskych aj amerických klientov, napríklad pre spoločnosti Columbia Pictures, BBC Worldwide, SKY, Channel 4, IBM Europe a mnoho ďalších.

Na Slovensko však nezabúda a do konca júna tohto roku prebieha jej samostatná výstava v Slovenskom národnom divadle.

Významné ocenenie
Za svoju prácu získala naša úspešná grafička viaceré ocenenia, napríklad v decembri 2007 cenu Channel 4 pre mladého výtvarníka do 30 rokov. Kresby Štefankovej sú súčasťou výstavy Múzea počítačového umenia v New Yorku, alebo výstavy Heritage Museum v Hongkongu, ako aj viacerých súkromných zbierok
v Spojených štátoch.

V apríli 2008 získala členstvo v Royal Society of Arts - britskej Kráľovskej spoločnosti umení, čo znamená vstupenku medzi britskú elitu. Vstup do "klubu“ je len pre tých, ktorí mali či majú významný prínos k spoločnosti. Záštitu nad ním má samotná anglická kráľovná Alžbeta II.

Kto je Petra Štefanková
Narodila sa v roku 1978 v Bratislave. Vyštudovala propagačnú grafiku na Škole úžitkového výtvarníctva Jozefa Vydru, grafický dizajn na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave a filmovú a televíznu grafiku v Prahe. Venuje sa grafickému dizajnu, ilustrácii a režírovaniu animovaného filmu. Od februára 2006 žije v Londýne.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Katarína Šimurková : 28.04.2009

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-36886600-slovenka-ktora-kresli-pre-hollywood